Belföld

ENSZ: Magyarország megszegi nemzetközi kötelezettségeit

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 17:35

A jogszabályoknak és a gyakorlatnak korlátozó és visszatartó hatása van a menedékkérelem benyújtására – áll a világszervezet jelentésében.

Korlátozó és visszatartó hatása van a menedékkérelem benyújtásával szemben a Magyarország által meghozott menekültügyi intézkedéseknek – áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának csütörtökön kiadott országjelentésében.

A világszervezet szerint súlyos kérdéseket vet fel a magyar szabályozás és gyakorlat, amely szembemegy az ország európai és nemzetközi kötelezettségeivel.

Emlékeztetnek: a kerítés felhúzása óta a menedékkérelmeket úgynevezett „tranzitzónákban” lehet benyújtani, ezek körülményei azonban nem  felelnek meg az uniós és nemzetközi követelményeknek, a menedékkérők nem részesülnek a megfelelő eljárási biztosítékokban, és nem teljesül a szabad mozgás sem.

A jelentésben szerepel az is, hogy annak ellenére nyilvánította a kormány biztonságos harmadik országgá Szerbiát, Macedóniát és Görögországot, hogy más EU-tagállamok ezt nem tették meg, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sem javasolja, hogy oda visszaküldjék a menedékkérőket.

Megjegyzik, hogy Magyarország kriminalizálta az illegális határátlépést, tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja. Ezeket az ügyeket gyorsított eljárásban tárgyalják, amelynek korrektsége megkérdőjelezhető, és akkor is kiszabnak büntetést, ha az érintett egyébként menedékkérelmet nyújtana be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.