Belföld

Az Uber nagyon szeretne tárgyalni, csak nincs kivel

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője szerint elmérgesedett a viszony a kormány és az Uber között. Sokan támogatják őket, már több mint 27 ezren írták alá petíciójukat, amit megkap Lázár János, Rogán Antal és Seszták Miklós nemzetfejlesztési miniszter is. Egyelőre nem kaptak visszajelzést a politikusoktól, akiket szerinte hetven taxis képes sakkban tartani azzal, hogy pár órára lezárnak egy hidat.

Jelenleg 1200 sofőrrel dolgoznak és 150 ezres felhasználói bázisuk van, ebből aktív felhasználó több mint a fele. Fekete, a Magyar Narancsban adott interjújában elismeri, amikor taxis sztrájk van többen használják az Ubert. A szigorításokat nem érti, pláne úgy, hogy nem is tárgyal velük a kormány, miközben szerintük a törvényalkotóknak kötelességük lenne, hogy kövessék a gazdasági változásokat. Az Uber konkrét megoldási javaslatot mutatott be az adózási és engedélyezési oldalon is, amivel mindenki nyerhetne.

Fekete úgy látja, az utasok bíznak bennük, megfizethetőek, biztonságosak, pontosak, az utasok 97 százaléka elégedett az Uberrel. Baleset esetén sincs pánik, minden útra van egy 1.5 milliárdos biztosítása.

A legnagyobb baj az, hogy

semmilyen visszajelzést nem érkezett, pedig ők érdemi párbeszédet szeretnének.

A sofőrök nagyobb része már rendelkezik személyszállító engedéllyel, ráadásul február elsejétől már csak az fuvarozhat, aki számlaképes. Fekete szerint az sem lehet kifogás, hogy az Uber nem ide adózik, habár a cég valóban külföldi, a vállalkozás és a sofőrök is itt fizetnek. Elmondta, amióta ő a vezető, nem a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda az Uber jogi képviselője.

Elmondta, lassan már nem lesz köztük olyan, aki nem tesz eleget az előírásoknak, így nehéz lesz őket kizárni. Ők mindenképpen mennek tovább, 415 városban vannak jelen, sehol sem blokkolták még az alkalmazást. Fekete szerint az Uber marad, és tárgyalni akar.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik