Belföld

Úttesten ment át, ötvenezres bírságot kapott a menekült Körmenden

zebra(3)(960x640).jpg (Array)
zebra(3)(960x640).jpg (Array)

A helyszíni bírság legmagasabb összegét, ötvenezer forintot szabtak ki a Készenléti rendőrség munkatársai egy afgán fiatalemberre, aki hétfőn este fél 9-kor a körmendi Tescóba igyekezett, de nem a kijelölt gyalogátkelő helyet használta. A Helsinki Bizottság szerint a kihágást a közúti közlekedés szabályok kisebb fokú megsértésének nevezi a szabálysértési törvény, a z eljáró rendőr megtehette volna, hogy nem bírságol, csak felhívja a figyelmez a zebra használatára.

A Helsinki Bizottság beszélt a megbírságolt afgán férfival, aki nem tudta, miért bírságolták meg, ahogyan az sem, hogy az intézkedésnek milyen rá vonatkozó következményei lettek. A törvény szerint ugyan senkit nem érhet hátrány, mert nem ismeri a magyar nyelvet, mint írják: ezek szerint ez a garancia menedékkérőknek már nem jár.

A helsinki Bizottság szerint a nagy erőkkel felvonuló rendőri erők helyszíni bírságokkal és folyamatos személyi követéssel is zaklatják a külföldieket. Arra is sor kerül, hogy a városban sétálókat vagy a vasútállomáson lévőket önkényesen és durván visszaparancsolják a táborba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik