Belföld

Szijjártó: Magyarország már nem a probléma része, hanem a megoldásé

A magyar-amerikai kapcsolatok biztos alapokon nyugszanak, s bár terhelik feszültségek, a gazdasági együttműködés kiváló, és hasonlóképpen jó a transzatlanti együttműködés keretében végzett közös munka – jelentette ki hétfőn este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, a Harvard Klubban tartott előadásán.

Szijjártó Péter kétnapos látogatásra érkezett New Yorkba, ahol kedden felszólal az ENSZ-közgyűlés békéről és nemzetközi biztonságról rendezendő vitájában, majd még aznap tovább utazik Costa Ricába.

A tekintélyes Harvard Klubban tartott előadásában – amelyről telefonon számolt be az MTI-nek – a magyar diplomácia irányítója úgy fogalmazott: a súlyos európai kihívásokra Magyarország sikeres válaszokat adott, és sikeres a gazdasági együttműködése az Egyesült Államokkal. A magyar-amerikai kapcsolatokat terhelik ugyan feszültségek, de Budapest és Washington közös munkáját a transzatlanti együttműködésben ez nem befolyásolja.

Európát a második világháború vége óta nem érték olyan nagy kihívások, mint most – mondta előadásában Szijjártó Péter, s az ukrajnai helyzetet, az energetikai kérdéseket, a bevándorlást, a növekvő terrorfenyegetettséget sorolta e nagy feladatok közé. “Magyarország patrióta és szuverén válaszokat adott ezekre, s ezzel hazánk már nem a probléma része, hanem a megoldásé” – szögezte le. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Magyarország példája, sikere a bizonyíték arra, hogy az Európai Unió csakis erős tagállamokkal lehet sikeres, gyönge tagokkal nem.

Világos, hogy Magyarország nem lett volna ilyen sikeres, ha nem kapott volna erős felhatalmazást a választóktól.

A miniszter kitért a magyar-amerikai viszonyt terhelő feszültségekre, s mint mondta: az Egyesült Államok részéről sokszor érte kritika Magyarországot, amely azonban mindig készen áll a konkrét bírálatok megvitatására, viszont általánosságokkal nem tud mit kezdeni. “Az amerikai politikai kritikákat megkérdőjelezi az a tény, hogy 1600 amerikai vállalat 9 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkezik hazánkban, s mintegy százezer magyar embernek ad munkát” – mondta, és leszögezte: ha Magyarország valóban olyan rossz hely lenne, mint ahogyan azt a bírálók állítják, akkor az igényes amerikai tőke nem menne oda.

Ráadásul tavaly fordult elő először, hogy az Európán kívüli országok sorában az Egyesült Államok lett a legfontosabb piac Magyarország számára. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok multinacionális cégei közül negyven működik Magyarországon is.

Szijjártó emlékeztette a Harvard Klub hallgatóságát arra, hogy világszerte több száz magyar katona teljesít szolgálatot, részben amerikai parancsnokság alatt, s ez a tény is hitelteleníti a Magyarországnak címzett amerikai politikai bírálatokat. Magyarország egyike annak a huszonhárom országnak, amely részt vesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő koalícióban – mondta, s kijelentette: “ugyan, mi lehetne jobb bizonyíték a szolidaritásunkra, megbízhatóságunkra, kiszámíthatóságunkra, ha nem ez a tény”.

A külgazdasági és külügyminiszter az előadást követően a The Waterfront központban találkozott az amerikai piacon egyre aktívabb magyar startup vállalkozások vezetőivel; kedden pedig, még az ENSZ-közgyűlésben elmondandó beszéde előtt, nagy amerikai cégek – így a Comcast és a Lockheed Martin – vezetőivel tárgyal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik