Belföld

Széles lehet az Orbán-Tarlós háború nyertese

gy(430x286).jpg (gy. németh)
gy(430x286).jpg (gy. németh)
„Úgy tűnik, hogy Budapesten minden út Széles Gáborhoz vezethet" - írta a DK a 3-as metró rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlásról.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szerint a Fidesz hónapok óta veszélyezteti a 3-as metró felújítását. A kormány tavaly októberben úgy döntött, Budapest hitelt vehet fel a 3-as metró felújítása alatt közlekedő buszok megvásárlására.

Mivel az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó magyar cég buszai még félkészen is drágábbak, mint a megbízhatóbb lengyel buszok, a kormány most visszavonta a hitelfelvételről szóló határozatot.

A DK fővárosi képviselője egyértelműnek tartja az Orbán-kormány célját. Ha Budapest nem akar egy fideszes oligarchától buszokat venni, mástól se vegyen, inkább szervezze ki a 3-as metró pótlását ugyanannak a fideszes oligarcha másik cégének.

Budapestnek most saját forrásaiból kellene buszt vennie, de a Fidesz adta válságköltségvetésben nincs elég pénz 150 busz megvásárlására, csak 110-re futja.

Úgy tűnik, hogy Budapesten minden út Széles Gáborhoz vezethet, Tarlós István pedig választhat: közlekedési káoszt okoz a kevesebb busz megvásárlásával, vagy kiszolgálja a fideszes oligarcha érdekeit.

A DK szerint a Fidesznek egyetlen oligarcha bankszámlája fontosabb, mint kétmillió budapesti mindennapi közlekedése, de Tarlós István nem hajolhat meg újra, addig kell vernie az asztalt, amíg az Orbán-kormány le nem tesz arról, hogy megint kárt okozzon a budapestieknek.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, rendkívüli ülésén dönthet a 3-as metró rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlásról. A városvezetés új lengyel Solaris buszok vásárlását javasolja, de a DK fővárosi képviselője úgy tudja, az állam visszavonta a garanciavállalását a buszbeszerzésre.

Gy. Németh Erzsébet az ATV reggeli műsorában azt mondta, a módosított előterjesztés szerint a kormány a továbbiakban már nem vállal állami garanciát a pótlóbuszok finanszírozására. A DK-s politikus szerint ezzel folytatódik az Orbán-Tarlós háború.

Az előterjesztésben is két változat szerepel a járműpótlás megoldására: az egyik új buszok vásárlását, a másik a szolgáltatás megrendelését irányozza elő. Az előterjesztők – köztük Tarlós István – hasznosabbnak ítélnék az új buszok beszerzését, mert a szolgáltatás megrendelése kockázatot jelent, az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, és nem eredményez a közlekedési társaságnál “bizonyosra vehető” létszámleépítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik