Belföld
Veszprém, 2016. május 10.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után a veszprémi városházán 2016. május 10-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Simicska városában beszélt a sikerről

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 10. 14:01

Veszprém szellemi, gazdasági és politikai értelemben is jó állapotban lévő város, lakói büszkék lehetnek sikereikre, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Modern Városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármesterrel kedden Veszprémben.

A kormányfő hangsúlyozta: Veszprém polgárváros polgári mentalitással, a veszprémieknek büszkéknek kell lenniük a sikereikre, “jól sáfárkodtak az eddigi lehetőségekkel”. Ez nem ellene, hanem mellette szól az újabb fejlesztéseknek, a magyar városoknak merniük kell sikeresnek lenni, és erre hivatkozva újabb javaslatokat adni a kormánynak.

Orbán Viktor a részleteket ismertetve közölte: megállapodtak a szentkirályszabadjai repülőtér adósságrendezéséről, és egy ipari terület létrehozásáról, mely összességében 4 milliárd forintba kerül.

Létrehoznak majd egy ipari parkot is, ahol egy szakképzési gyakorlóközpont is lesz, illetve létrejön egy tudáspark is, melynek a tartalma még tisztázásra vár, közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a megállapodás tartalmazza a vasútállomás és a buszpályaudvar egyesítésének támogatását is, ehhez a konkrét tervek azonban még nincsenek meg.

  • Hárommilliárd forintból új völgyhíd épül, ehhez egy ugyancsak 3 milliárd forintos útépítés is társul, jelezte a miniszterelnök.
  • 280 millió forintból megépül a Csopak-Alsóörs, 500 millió forintból a zirci, 600 millió forintból a somlói kerékpárút.
  • A miniszterelnök beszélt arról is, hogy megújul a Veszprémi Petőfi Színház, itt azonban még nem tudtak megállapodni a felújítás összegéről. 2,5 milliárd forintot szánnak az állatkert, 762 millió forintot pedig a zeneiskola felújítására.
  • A Veszprém Aréna 8 ezer ember befogadására válik alkalmassá, a bővítés költségére 3 milliárd forint szánnak, az atlétikai stadion 1,2 milliárd forintból újul meg és megépül a városban egy új uszoda is.

A megállapodás értelmében összekötik a 8-as és a 82-es számú utat, parkolók és körforgalom létesül a területen.

  • A miniszterelnök kitért arra is, hogy a déli elkerülő út 30 milliárd forintba kerülne, erre egyelőre nincs forrás a költségvetésben, uniós pénzt pedig nem lehet szerezni a beruházásra. Szavai szerint azonban napirenden tartják, és amint lehet, megvalósítják ezt a beruházást is.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy hazánkat az unió átlagát meghaladó növekedés jellemzi.

Hozzátette: jó a 3 százalékos gazdasági növekedés, de ezzel nem lehet megelégedni, meg kell célozni az 5 százalékos növekedést. Az ötszázalékos növekedés lenne szükséges ahhoz, hogy kihasználjuk a gazdaságban rejlő potenciált és csökkentsük a távolságot az életminőség tekintetében a hozzánk képest szerencsésebb országokhoz viszonyítva.

Még nincs meg az a gazdaságpolitika, amely a növekedést 3-ról 5 százalékra növelné, és ennek kialakításához jelenleg a minket körülvevő környezet sem kedvező – magyarázta, hozzátéve: ennek ellenére az 5 százalékos növekedést kell célként kitűzni.

Porga Gyula polgármester kiemelte: a most megkötött megállapodás azért is fontos, mert az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell támogatni, mert ez a térségek fejlesztését segíti. A kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek, hogy erős Magyarországot építsenek.

A szövetség része volt az állami és önkormányzati feladatok szétválasztása, a város több mint 7 milliárd forintos adósságállományának konszolidációja és az, hogy a Veszprém Aréna beruházásának terheit is átvállalta a kormány – fogalmazott Porga Gyula.

A polgármester elmondta, hogy az előző uniós ciklusban Veszprémnek 10 milliárd forint jutott, a gazdasági társaságok pedig további 65 milliárd forinttal gazdagodtak. Az ipari kibocsátás 40 százalékkal nőtt az előző uniós ciklusban és 4 ezer új munkahely jött létre a városban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.