Belföld

Közmédiás szerződések miatt nyomoz a rendőrség

Egy fideszes háttérember családjához kötődik az a cég, amely egy kaptafára készült internetes oldalakért 120 millió forint közpénzt húzott be.

Nyomozást indított a rendőrség egy szerződés miatt, amelyet a közmédia egyik cége kötött egy fideszes háttéremberhez, Várhegyi Attilához kötődő vállalkozással – írja a Direkt36. Az állami cég 120 millió forintért vásárolt meg 110 olyan weboldalt, amelyek között technikailag és tartalmilag nincs különösebb eltérés. Mindez felveti a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját.

A nyomozás az után indult, hogy a Direkt36 cikket közölt a szerződésről, amely alapján az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor feljelentést tett. Mint akkor írták: az oldalakon ingyenesen hozzáférhető, az MTI és a Hirado.hu által legyártott hírek szerepelnek, bár eredeti céljuk szerint helyi híroldalak volnának. Hasonló weboldalakat akár ingyen, vagy néhány százezer forintért megvalósíthatott volna az MTVA.

A domaineket és weboldalakat egy Magyar Híradó Kft. nevű cégtől vették, amely Várhegyi Attila családjának többségi tulajdonába tartozik. Várhegyi az 1990-es évek közepéig a Fidesz meghatározó embere volt, de Szolnok polgármestereként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el, ami miatt felfüggesztett börtönt kapott.

Ennek ellenére az elmúlt években Várhegyi és a hozzá köthető cégek jelentős mértékben kaptak tanácsadói és egyéb megbízásokat az MTVA-tól és a weboldalakat megvásárló cégétől. Várhegyi épp vezérigazgatói tanácsadója volt az MTVA-nak akkor is, amikor az alá tartozó Új Média és Teletext Kft. eldöntötte, hogy megvásárolja Várhegyi családjától a 110 domaint és weboldalt.

(Borítóképünkön Várhegyi Attila épp az MTVA kommunikációs tanácsadójaként beszélget Orbán Viktorral és Havasi Bertalannal.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik