Belföld

Egyetlen menekült ellen sem kellett a rendőröknek intézkedniük Körmenden

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 10. 13:44

Egyetlen menekülttel szemben sem kellett rendőröknek intézkedniük Körmenden, a Rába-parti városban élők ugyanolyan biztonságot élvezhetnek, amilyet az ideiglenes befogadótábor megnyitása előtt, mondta Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya kedden, a város polgármesterével és a bevándorlási hivatal illetékesével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok elmondta: huszonegy embert hallgattak meg magyar részről abban a szabálysértési eljárásban, amelyet a rendészeti szakközépiskola tornacsarnoka ablakának betörése ügyében indítottak, és az eddigiek teljes mértékben alátámasztották mindazt, ami a csütörtöki rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott.

A tanúk közül nem látta senki, hogy miként tört ki az ablak, és azt mondták, senki nem volt veszélyben. A sportcsarnok továbbra is használható, biztonságos a civilek számára is, közölte a főkapitány.

Eddig sem voltak veszélyben, ezután pedig különösen nem lesznek veszélyben, mert azokban az időszakokban, amikor külsősök, civilek tartózkodnak az épületben, rendőrjárőr fog posztolni a csarnok bejáratánál és az épület kerítésnél, mondta.

Tiborcz János szólt arról is, hogy a szabálysértési eljárás nem zárult le, a következő napokban a menekültek között próbálnak információkat gyűjteni a történtekről.

Utalt azonban arra: továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy az ablak véletlenül tört ki. Hozzátette: az egyik kézilabdás lány édesanyja azt mondta, hogy befelé menet láttak menekülteket, akik a tábor területén, az épület falának támaszkodva napoztak, és az ablak párkányán ültek.

Bebes István Körmend polgármestere a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Belügyminisztériumnak azért a 24 millió forintos támogatásért, amelyet a város köztéri kamerarendszerének bővítésére nyújtanak. Elmondta, az újabb kamerák felszerelése már meg is kezdődött, először az ideiglenes befogadótábor környékén, majd a város szinte minden pontján jelennek meg újabb kamerák.

Nem szeretik a felesleges feszültségeket

Bebes István ismét hangsúlyozta: a város polgármestereként tiltakozott az ellen, hogy Körmenden nyíljon ideiglenes befogadóállomás, de tudomásul kell venni, hogy a rendészeti szakközépiskola a Belügyminisztérium területe, a törvényeket pedig az önkormányzatnak is be kell tartania.

Miután a táborról szóló döntés megszületett, azon dolgoztak, hogy a működése minél kevésbé zavarja a körmendieket – mondta. Érthető, hogy ennek ellenére mégis vannak, akiket aggaszt a tábor léte, hiszen a település szeretne továbbra is nyugodt kisváros lenni, ugyanakkor a körmendiek fegyelmezetten és megértően viselkednek – emelte ki.

Az itt élő emberek nem szeretik a felesleges feszültségeket, mondta a polgármester a pénteken lezajlott, a Jobbik által szervezett demonstrációra és egyes, szerinte rémhírkeltő, alaptalan híresztelésekre utalva.

Bebes István azt mondta: a demonstráció nem a körmendiek érdekeit szolgálta, nem az ő véleményüket fejezte ki. A demonstrálók fele nem is körmendi, és voltak közöttük olyanok, akik megjelenésükkel, viselkedésükkel nyugtalanságot keltettek a városban – tette hozzá.

Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Igazgatóságának vezetője elmondta: kedd reggel 202 menedékkérő volt a körmendi ideiglenes befogadó táborban, ellátásukról szociális munkások is gondoskodnak.

Az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva Sipos Anikó elmondta: a május 2. óta Körmendre vitt menekültek közül 14-en távoztak ismeretlen helyre az egyébként nyitott táborból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.