Belföld

Csütörtökön dönthetnek a 3-as metró pótlóbuszairól

metro-3-as(7)(430x286).jpg (Array)
metro-3-as(7)(430x286).jpg (Array)

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, rendkívüli ülésén dönthet a 3-as metró rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlásról, írja az MTI. A városvezetés új lengyel Solaris buszok vásárlását javasolja. Tarlós István főpolgármester, valamint Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzet előterjesztésben két változat szerepel a járműpótlás megoldására: az egyik új buszok vásárlása, a másik a szolgáltatás megrendelése. Szerintük, a metrószerelvények nagy befogadóképességének kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges.

Az előterjesztők a szolgáltatás megrendelésével szemben új autóbuszok beszerzésére tesznek javaslatot. Úgy látják, az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, továbbá a pótlási időszak – 3 év – elteltével a BKV Zrt. járműflottájának korszerűsítését is szolgálja, és nem eredményez a közlekedési társaságnál “bizonyosra vehető” létszámleépítést, valamint biztosítja a buszok megérkezését a kivitelezési munkák kezdetére. Az előterjesztésben Solaris Urbino 18 típusú buszok beszerzését javasolják darabonként 277 ezer euró (87,3 millió forint) áron.
Ugyanakkor a BKV-nak a beszerzés teljes mennyiségére nincs forrása, így 110 új Solaris autóbusz megvásárlására tesznek javaslatot. A maradék 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át.

A másik határozati javaslat arról szól, hogy szolgáltatás megrendeléssel oldanák meg a pótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő többletköltség fedezetét biztosítja. Azonban ezen változat elfogadás esetén is, ha a kormány május 31-ig nem nyújt garanciát, támogató döntést nem hoz, úgy új autóbuszokat vesznek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik