Belföld

Magyarországról nőtt ki a fél ghánai elit

Ghánában most ért be az a politikai elit, amely Magyarországon tanult, mondta Balog Zoltán, aki ghánai látogatása során hétfőn Accrából telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a ghánaiak “hálásak ezért a magyar kormánynak”.  Balog példákat is említett, pontosan hármat, Hanna Tetteh külügyminiszter asszonyt, aki Szegeden született, Benjamin Dagadu olajipari miniszterhelyettest, aki Miskolcon tanult,  továbbá Lawrence Tetteh befolyásos politikai és vallási vezetőt, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, és ott is doktorált.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy Ghánában 30 év után a közelmúltban nyílt meg újra magyar nagykövetség. Az ország így szerinte Nyugat-Afrikában a magyar kereskedelmi kapcsolatok új bázisa, kiindulópontja lehet.

A miniszter elmondta, hogy a déli és a keleti nyitás politikájának megfelelően megállapodást írtak alá arról, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarország helyet kínál 50 ghánai diáknak, így szeptembertől a hazánkban tanuló ghánai diákok száma háromezerre nő.

A két ország aláírt továbbá egy sportügyi egyezményt, a nyugat-afrikai ország illetékesei ugyanis szeretnének tőlünk olyan sportszakembereket, akik a sportakadémiák rendszerét itt tovább tudnák erősíteni. Sőt, a jövőben vízummentességet élveznek Magyarországon a ghánai szolgálati és diplomata útlevelek tulajdonosai. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a ghánai gyermekvédelmi rendszer erősítésére tartózkodása során egy 10 ezer dolláros (közel 2,8 millió forint) adományt nyújt át Magyarország nevében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik