Belföld
1079615 Russia. 03/30/2012 Construction site of the Leningrad Nuclear Power Plant-2 in Sosnovy Bor. Vadim Zhernov/RIA Novosti

Jávor Benedek szerint aggasztó dolgok derülnek ki a paksi bővítés referenciáiról

24.hu
24.hu

2016. 05. 09. 18:17

Fehéroroszországban baleset történt az épülő atomerőműben, súlyosan megrongálódott a leendő vezérlőterem – írta a politikus.

Komoly baj van a paksi atomerőmű-bővítés referenciáival – írja közleményében Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. A politikus szerint az ijesztő orosz technológiai és kivitelezési hibák arra mutatnak rá, hogy Magyarország kockázatot vállal azzal, hogy olyan reaktortípust akar megvásárolni, amely még sehol a világon nem bizonyította működőképességét és biztonságosságát.

A képviselő néhány hónapja az épülő Leningrád 2 atomerőműről tett közzé olyan információkat, melyek szerint a beruházáson dolgozó szakemberek képesítése, valamint a felhasznált anyagok és berendezések minősége még az orosz előírásoknak sem felel meg. Jávor szerint az ezt nyilvánosságra hozó erőművi dolgozónak el kellett menekülnie Oroszországból.

A politikus szerint a fehéroroszországi asztraveci reaktorépítésről is aggasztó információk jelentek meg: a helyi sajtó értesülései szerint április közepén baleset történt az épülő atomerőműben, amelynek során súlyosan megrongálódott a majdani vezérlőterem. Az incidenst az okozhatta, hogy a késésben lévő beruházás miatt a munkálatok irányítói és a munkások nem tartják be a technológiai előírásokat, és az alulfizetett dolgozók 12 órás műszakokban sokszor éjjel is dolgoznak.

Korábban ismertté vált az is, hogy az első fehérorosz atomerőmű-beruházás előkészítése során nem tartották be az espoo-i egyezmény előírásait, nem történt meg a kötelező egyeztetés a szomszédos országokkal, pedig a létesítmény a Neris folyó mellett fekszik, amely Vilniuson, Litvánia fővárosán is keresztülfolyik. Így egy esetleges baleset közvetlen veszélyt jelentene a szomszédos országra nézve is.

Jávor szerint mindezek demonstrálják, hogy miért, és hogyan nem szabad Európába újabb orosz nukleáris üzemeket telepíteni. Szerinte hazánk számára a megoldást nem az orosz technikára, tőkére és üzemanyagra épülő atomerőmű, hanem az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése jelenti. Aki a paksi bővítéshez ragaszkodik, az az ország biztonságát teszi kockára – zárja a közleményt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.