Belföld

Magyarországon is rekedhetnek menedékkérők

Az amerikai AP közölt riportot hazánkból, amelyen keresztül még mindig ezrek próbálják folytatni útjukat nyugatra.

A kerítések és határlezárások ellenére menedékkérők ezrei próbálják Magyarországon át folytatni útjukat Nyugat-Európába – írja riportjában az amerikai AP hírügynökség. A magyar hatóságok csaknem 11 ezer embert fogtak el idén, akik átvágták a pengedrótot a horvát vagy a szerb határon.

Vannak, akik az Égei-tenger helyett már a török-bolgár határon próbálkoznak átjutni, közülük naponta nagyjából százan érkeznek Bulgárián át Szerbiába.

Felülmúlta a kormány várakozásait

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának közép-európai szóvivője azt mondta az AP-nek: a kerítés felhúzása nem megfelelő válasz, nem oldja meg magát a problémát. A magyar kormány megközelítése nem segít sem Magyarországon, sem a menekülteken, sem az EU-n – fejtette ki Babar Baloch.

Másképp látja a magyar kormány. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az „ideiglenes biztonsági határzár” felülmúlta a várakozásokat, megépítése óta az illegális határátlépések száma drasztikusan csökkent.

Az AP megszólaltatott egy középiskolás korú afgán fiút is a bicskei menekülttáborban, aki azt mondta, Németországba tart, ott szeretné folytatni tanulmányait. Azt mondta, az apja küldte, mert a Dáes (az Iszlám Állam) el akarta rabolni. Attól fél, ha Magyarországon marad, akkor haza fogják küldeni. Elmondta, egy hónapig tartott az útja Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át, embercsempészek segítettek neki eljutni.

Nem akarnak itt maradni

A magyar kormány elismeri, hogy a legtöbb menedékkérő nem akar itt maradni. Idén eddig 13400 menedékkérelem érkezett, de ezen a szerdán csak 2300-an voltak a befogadó központokban. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta: a menedékkérők nem hisznek abban, hogy sok esélyük van Magyarországon az ügyük kedvező elbírálására. Idén március végéig mindössze 154 ember kapott menekültstátuszt vagy más nemzetközi védelmet Magyarországon, tavaly ez a szám egész évben 508 volt.

Babar Baloch szerint nyilvánvaló, hogy Magyarország nem akarja, hogy menekültek érkezzenek a területére. „Megpróbálja áttolni a felelősséget ahelyett, hogy megosztaná azt, miközben Európát továbbra is érinti a menekültválság” – vélte az ENSZ-szóvivő.

A magyar kormány a határvédelem szükségességével érvel, Orbán Viktor pedig a menekültáradatot invázióként festi le, ami fenyegeti Európa biztonságát és a keresztény kultúrát – idézi fel az AP. Sőt, azt is mondta az érkezőkről, hogy sokkal inkább tűnnek hadseregnek, mint menedékkérőknek.

A hírügynökség kitért arra, hogy eközben az osztrákok is határőrizetet vezettek be, aminek következtében egyre több menedékkérő ragadhat Magyarországon. Pardavi Márta szerint a helyzet most még kezelhető, de ha Ausztriába valóban nem tud belépni több ember, akkor nem lesz hol elhelyezni őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik