Belföld

A helyiek helyett inkább csak egymással kerülnek összetűzésbe a menekültek

A statisztikák szerint eddig semmilyen súlyos bűncselekmény nem történt a helyi lakosság ellen. A táborokban a zsúfoltság a fő konfliktusforrás.

A statisztikák szerint semmilyen súlyos bűncselekményt nem követtek el a helyi lakosság ellen a Magyarországon menedéket kérők – írja a Blikk. A legtöbb településen, ahol befogadó állomások működnek, nem nőtt a külföldiek által, magyarok kárára elkövetett bűnesetek száma. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem történnek erőszakos bűncselekmények, de jellemzően egymás között kerül sor összetűzésekre.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság tagja a lapnak azt mondta: ahol emberek vannak összezsúfolva, ott szinte kódolva van az erőszak, apró-cseprő dolgok miatt robbannak ki balhék. Bicskén és Vámosszabadiban például kétszer-háromszor is többen vannak, mint ahány embert a hely képes lenne befogadni.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal részéről is megszólaltak, azt mondták: a vámosszabadi intézményben elhelyezettek „főként egymás sérelmére követnek el jogsértést”.

Csütörtökön az ATV.hu jelentetett meg cikket arról, hogy Körmenden kézilabdás lányokat zaklattak a helyi menekülttáborba érkezett férfiak, emiatt még Orbán Viktor is intézkedést kért Pintér Sándortól. Később azonban a megyei rendőrkapitány sajtótájékoztatóján kiderült: alaptalanok az állítások, az ATV forrásáról pedig a Nyugat.hu derítette ki, hogy ott sem volt a helyszínen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik