Belföld

Lázár János a kormány legaktívabb képviselője, de még így sem dolgozik valami sokat

A Policy Solutions által indított Képviselőfigyelő portál elemzése szerint Lázár János a kormány legaktívabb tagja a Parlamentben. A Parlament egészét tekintve viszont Lázár nem nevezhető aktív országgyűlési képviselőnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az Országgyűlésben még így is jelentősen több parlamenti tevékenység kötődik, mint az összes többi kormánytaghoz. A felszólalások, az önálló indítványok és a nem önálló indítványok terén is nagyobb részt vállalt a parlamenti munkában, mint egy átlagos fideszes képviselő.

Lázár János szólalt fel a legtöbbször a kormány részéről 2014 óta, amivel a teljes Országgyűlésben is top 10-es helyet foglal el. Orbán Viktor miniszterelnök nevéhez fűződik a második legtöbb parlamenti beszéd a kormánytagok közül. A dobogóra még Rogán Antal fér fel. A legkevesebb alkalommal felszólaló miniszterek képzeletbeli dobogóján Seszták Miklós, Semjén Zsolt és Balog Zoltán szerepel.

Általánosságban megállapítható, hogy a képviselői mandátummal rendelkező miniszterek aktivitási rátái a leggyengébbek közé tartozna.

A 2014 tavasza óta eltelt csaknem két évben végig miniszteri pozíciót betöltő politikusok közül Semjén Zsolt szavazott a leggyakrabban (70 százalékos részvétel), de a KDNP-s politikus ezzel még így is csak az alsó negyedbe tartozott az összesített ranglistán (178.), ráadásul a többi miniszterhez képest könnyebbséget is jelenthetett, hogy a miniszterelnök-helyettes nem irányít konkrét tárcát. A fennmaradó kormánytagok sokrétű teendőik miatt a szavazás felét-kétharmadát kihagyták és ezzel az összesített parlamenti rangsorban az utolsó helyezettek közé tartoznak.

A miniszterek esetében az nem állítható, hogy a statisztikailag gyenge részvétel a feladatok hanyagolásából ered, hanem éppen a kormányzati státuszból, és az abból eredő egyéb kötelezettségekből. Jól látszik, hogy a hatalmi ágak elválasztásának hiánya egy sajátos helyzetet teremt: a kormányzat képviselői úgy foglalnak helyet a törvényhozásban, hogy első pillanattól fogva egyértelmű, hogy a képviselői munkát kénytelenek lesznek hanyagolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik