Belföld

Jávor szerint Lázár miatt nem lesz pénz a lakossági épületenergetikai korszerűsítésre

A képviselő birtokába került előterjesztés szerint azért veszik el a háztartásoktól a támogatást, mert a magyar intézményrendszer nincs felkészülve a program lebonyolítására.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője szerint hazudott a kormány, amikor bejelentette, hogy azért nem indít a lakosság számára elérhető, vissza nem térítendő támogatási programot épületenergetikai korszerűsítésre, mert az ilyen programokat az Európai Unió nem teszi lehetővé. Ehelyett a rendelkezésre álló forrásokat a kormányzati épületek felújítására költik.

Jávor ugyanakkor rámutatott: mindez nem igaz, az EU nem csak hogy lehetővé teszi, de prioritásként is kezeli a lakossági programokat. A képviselőnek most birtokába került egy előterjesztés, amely arra vonatkozik, hogy a környezeti és energiahatékonysági operatív programból kikerüljenek a lakossági programok. Jávor szerint ebből kiderül a valódi ok, hogy miért veszi el a kormány a háztartásoktól ezt a pénzt: az, hogy az uniós pénzeket elosztó magyar intézményrendszer nincs felkészülve az ilyen jellegű programok lebonyolítására.

Vagyis bénák, fogalmaz sarkosan Jávor, aki szerint a kormánynak erre úgy kellett volna reagálni, hogy alkalmassá teszi a feladatra az intézményeket. Ráadásul, véli a képviselő, a magyar intézményrendszer annak az átalakításnak az eredményeként alkalmatlan a feladatra, amivel az uniós forráselosztást közvetlenül a Miniszterelnökség alá vonták. Ezt nem ő mondja, hanem ez is az előterjesztésből derül ki.

Mindez ahhoz vezet, hogy az uniós operatív program eredeti célkitűzései nem valósulnak meg, kisebb lesz az energiamegtakarítás, és nagyobb marad a széndioxid-kibocsátás.

Magyarán olyan sikeresen átalakították az intézményrendszert, hogy az alkalmatlanná vált a munkája végrehajtására egy olyan stratégiai fontosságú területen, mint az uniós pénzek felhasználása, és ennek eredményeként nem leszünk képesek elérni azokat a célokat, amikre a pénzt kaptuk, és nem fogjuk tudni eljuttatni azokhoz, akik erre nagyon is rászorulnának, és akiknek azt szánták

– írja Jávor, aki szerint máshol ebbe már belebukott volna a felelős, és meg is nevezte Lázár Jánost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik