Belföld
melegek (Array)

Szétverheti a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 04. 16:52

A kormány tegnap a költségvetési salátatörvénybe rejtve a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét – írja szerdai közleményében a Magyar LMBT Szövetség.

Emlékeztetnek: Magyarországon az azonos nemű párok 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot. A szabályozás lényege, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve, ilyen a gyermekvállalás, és a névviselés. A közlemény szerint a tervezett módosítás ennek az utalószabálynak az alkalmazhatóságát korlátozná, a javaslathoz semmilyen magyarázatot sem csatoltak.

Végrendelet, eltartás, összeférhetetlenség

A módosító javaslat elfogadása esetén a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye teljesen kiüresedne: a párok végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól, nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani, de megszűnnének a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

A Magyar LMBT Szövetség emlékeztet: egy 2015 októberi kutatás szerint a lakosság 38 százaléka a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt,

a most kiüresíteni kívánt bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi támogatottsága 58 százalék, még a kormánypárti szavazók többsége is támogatja azt. A kormány jelenlegi lépése tehát szembemegy a magyar társadalom többségének akaratával.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.