Belföld

Szakad a felhő, pörög a szélkakas – újabb veszélyjelzés

Felhőszakadásra, 70 km/órásnál erősebb szélviharra figyelmeztetnek.

Szerdán is többnyire erősen felhős marad az ég. A Dunántúlon fokozatosan megszűnik az eső, de a déli óráktól hozzávetőlegesen az Esztergom-Kiskunhalas vonal mintegy 100 kilométer széles sávjában ismét intenzív záporra, zivatarra, átmeneti szélerősödésre lehet számítani. Másutt kisebb eséllyel eshet, keleten délután elvékonyodik a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon tovább erősödik, napközben viharossá is fokozódik az északi szél. A Dunától keletre is lesznek erős széllökések, gyengébb szél a Duna vonalában várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 12 és 17, másutt 17 és 22 fok között várható. Késő estére 8 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerda éjfélig nyolc megyére adtak ki veszélyjelzést felhőszakadás és 70 km/órásnál erősebb szél miatt.

Az elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés szerint délután a középső országrészben ismét jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék, illetve a Dunától keletre viharos (60-75 km/h) széllökés társulhat. Estig a Dunántúl északnyugati harmadában az északi, északnyugati szelet viharos (60-70 km/h) széllökések kísérhetik.

Csütörtökre az előrejelzés szerint már csak két megyére (Fejér, Komárom-Esztergom) érvényes a figyelmeztetés, és kezdetben túlnyomóan napos idő várható, a déli óráktól lehet erőteljes gomolyfelhő-képződésre számítani. Elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. Az északi, északkeleti szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.

Mint korábban jeleztük, a szerdára jósolt erős szél már akár komoly gondokat is okozhat. A katasztrófavédelem is arra figyelmeztet, hogy a

70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:
szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
fákat törhet ki.

Az aktuális időjárásért keresd a Kiderül.hu-t, vagy kövesd a Facebookon!

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik