Belföld

Soha nem volt még ennyi bárányhimlős megbetegedés, mint idén

A fertőzés a felnőtteket is megbetegítheti, különösen a terhes anyákra veszélyes.

Idén rekordot dönt a bárányhimlős megbetegedések száma – április közepéig 17 ezer fertőzést regisztráltak, ami az ötéves átlagértéket is meghaladja. Tavaly egész évben volt csaknem 41 ezer bárányhimlős eset.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete közleményben hangsúlyozta: a bárányhimlő nemcsak a gyerekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. A legkritikusabb időszak a terhesség első húsz hete, valamint a szüléshez közeli napok, ráadásul a terhesség alatt nem adható be védőoltás.

Célszerű a betegség megelőzése a többgyermekes családokban, valamint azoknál a serdülőknél és felnőtteknél is, akik gyermekkorukban nem estek át a fertőzésen, mert a második, harmadik gyermekek betegsége általában súlyosabb, a felnőtteknél pedig nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, és rendszerint súlyosabb lefolyású a bárányhimlő.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket. Optimális időzítés, ha 15-18 hónapos korukban adják be nekik a kétadagos vakcinát, legalább 6 hét különbséggel.

Becslések szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlőn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertőzésre.

Bár Magyarországon is évek óta szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el, például Hódmezővásárhelyen vagy Egerben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik