Belföld

Megtorpedóznák a pártok a kvótaellenes népszavazást

A Liberálisok és az Együtt is belengették, hogy mindenféle fórumon igyekeznek elvenni Orbánék kedvét a népszavazástól.

A Magyar Liberális Párt (MLP) az Alkotmánybírósághoz fordul, miután a Kúria kedden úgy döntött, lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a betelepítési kvóta ügyében.

A Liberálisok arra kérik az AB-t, hogy védje meg a népszavazás intézményét, “ne asszisztáljon a Fidesz propagandájához” és ne hagyja, hogy olyan kérdésben írjanak ki népszavazást, ami kizárólag a Fidesz pártpolitikai érdekét szolgálja, illetve tovább mélyítheti a “kormánypropaganda által gerjesztett gyűlöletet” a menekültekkel szemben.

A Liberálisok megdöbbentőnek tartják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hitelesített egy olyan kérdést, aminek semmi értelme nincs, és ezt a hibás döntést a Kúria is megerősítette. Az MLP szerint az Európai Unióban nem ismerik a kötelező betelepítés fogalmát, így érthetetlen, hogyan engedhette most a Kúria is, hogy erről a kérdésről népszavazás legyen – írja az MTI.

Együtt: bojkott!

Reagált az Együtt is az átengedett népszavazási kérdésre. Szerintük szégyenletes a Kúria döntése, ami “a magyar jogállam maradékának meggyalázása.” Szerintük Orbán történelmi bűnt követ el, “a putyin ikottából énekel”, és miatta fog kimaradni Magyarország az egységesülő Európából.

Azt írják, a kérdés nem egyértelmű és nemzetközi szerződést érint, ezért is felháborító az ezt tagadó Kúria érvelése. A párt szerint a kérdés érinti az Európai Unió és Magyarország szuverenitási viszonyait, ezért törvénytelen. Végül hozzáteszik, a népszavazás bojkottjára szólítanak fel és mindent megtesznek, hogy az érvénytelen legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik