Belföld

A neten hirdetik eladásra az OPNI egykori épületét

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 12:33

Ha van felesleges pár százmilliója, költse egykori elmegyógyintézetre! Eladó a volt OPNI egyik épülete , legalábbis feltettek egy erre utaló hirdetést a világhálóra.

Olvasónk bukkant rá az ingatlan.com oldalon egy különös hirdetésre, miszerint egy hatalmas, 1200 négyzetméteres, 12 szobás, 10,82 millió négyzetméteres telekterületű ingatlant árulnak Budapesten 650 millió forintért.

Az ominózus ingatlan valójában nem más, mint a volt Lipótmezei Elmegyógyintézet, azaz az OPNI egykori épületeinek egyike.

A hirdetés az épületet családi házként említi, kertre néző kilátással és beépíthető tetőtérrel. Arra azonban nem tér ki, hogy korábban mire használták a házat, de szépen leírja a műemlék épület külsejét és belsejét, a szép ősfás telket, valamint a kovácsoltvas kerítést.

Forrás: Ingatlan.com

A telek a hirdetés szerint ketté választható: a villához egy 4500 négyzetméteres terület tartozna, a további 6000 négyzetméter pedig önálló telekként funkcionálhatna. Bónusz érdekesség a hirdetés végén, hogy az ingatlan egy cégé, így azzal együtt is megvehető. A nettó irányárat pedig euróban is feltüntetik, ezek szerint az eladó 2 millió eurót szeretne kapni érte.

Forrás: Ingatlan.com

Az OPNI a magyar pszichiátriai ellátás csúcsa volt korábban, de a magyar egészségügy egészéhez hasonlóan nem övezte anyagi megbecsültség. Végül 2007-re úgy eladósodott, hogy meg kellett szüntetni, a telket pedig eladták.

Forrás: Ingatlan.com

Hiába voltak tüntetések, a betegek egy része más kórházakba került, sokan pedig az utcára, miközben egyes vélemények szerint a legendás épület ingatlanspekuláció áldozata lett.

De mi ez az épület valójában?

Szeptemberben készült, húsz budapesti, megmentésre érdemes szellemházat összegyűjtő hosszú cikkünkben erről az épületről is írtunk.

A Sándor-villaként, vagy Széchenyi-vadászkastélyként ismert Völgy utcai épületet a XIX. század utolsó harmadában építették, mai, historizáló-szecessziós formáját pedig Forbáth Ernő 1912-1913-ban végzett átalakításai során nyerte el. Az eleinte fogadások helyszíneként, később a Budapesti Építőmesterek Ipartestületének központjaként ismert épületet minden bizonnyal Polakovits György nyugalmazott gyárigazgatótól vette át az állam, annyi azonban biztos, hogy 1957-ben az az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézet (OPNI) tulajdonába került, kerti lakjában pedig Kodály Zoltán töltötte utolsó éveit.

Az intézet ekkor rehabilitációs központját nyitotta meg itt, 1998-ban viszont már a nővérszállót találhattuk volna az épületben. Három évvel később viszont végleg bezárták volna a kapukat, állapota pedig gyorsan romlik. Metszett üvegbetétes ajtajai, tölgyfalépcsői és faburkolatai viszont még eredetiek, így a telekkel együtt a ház ma is jelentős értéket képvisel.

2007-ben az egykori Sándor-villa egy magánszemély tulajdonába került, aki továbbra sem kezdte meg a felújítását, de túladni sem tud rajta. 2015 áprilisában – egy mára már eltűnt hirdetésben, melyről szellemházakkal foglalkozó cikkünkben adtunk hírt – 225 millió forintért megszabadult volna tőle. A most felbukkant hirdetés ugyanezekkel az információkkal és árazással már 2015 szeptemberében is megjelent, melyet akkor eladó magyar kastélyokkal, kúriákkal és villákkal foglalkozó cikkünkben mi is említettünk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.