Belföld

18 milliárdot ad a kormány a titkosszolgálati agytrösztnek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 03. 16:58

Az Alkotmányvédelmi Hivatal, a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, valamint a kormányzati adatközpont egységes elhelyezéséhez szükséges költségvetési többletforrások biztosításáról döntött a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal “hatékony működésének biztosítása érdekében” az AH a jövőben a XI. kerületi, Fehérvári út 70. szám alatti ingatlanban fog működni. Az ingatlan megvásárlásának fedezetét az idei központi költségvetés terhére (június 15-ei határidővel) kell biztosítania a nemzeti fejlesztési miniszternek.

A kormány döntése értelmében az AH új székhelyén működik majd a TIBEK és a kormányzati adatközpont is. Minderre több mint 2,8 milliárd forint átcsoportosításról határoztak.

Mindemellett a Fehérvári út 70. szám alatti ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban 4,8 milliárd forintos keretet kell biztosítani.

Mi az a TIBEK?

Röviden: a kormány titkosszolgálati szuperközpontja. Hosszabban és kifejtve: a TIBEK dolga lesz az, hogy rendszerezze, elemezze és értékelje azokat az információkat, amelyeket a különböző szakszolgálatok összegyűjtenek. Nem végeznek önálló felderítő munkát, sokkal inkább szűrőként kerülnek be a kormány és a szakszolgálatok közé.

A TIBEK elődje már a ’90-es évek óta működik, csak korábban Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak hívták, most szán neki sokkal nagyobb szerepet a kormány, a hatodik, terrorveszélyhelyzettel összefüggő alaptörvény-módosítás során, amiről itt írtunk részletesen.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória, 24.hu

(Magyar Közlöny)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.