Belföld

Tanítanék Mozgalom: totális államosítást terveznek a közoktatásban

Nyílt levélben közölte meglátásait a közoktatás átalakításával kapcsolatban felmerült ötletekről Lázár János miniszterrel, Pölöskei Gábornéval, a Nemzeti Pedagóguskar elnökével és Palkovics László Államtitkárral a Tanítanék Mozgalom. Mint írják, a megszólítottak „elfeledkeztek a gyerekek mindenek felett álló érdekeiről”, a felvetett problémák egy részét pedig bár elismerték, „egyeztetés nélküli válaszokat adnak rájuk.”

Önök totális államosítást terveznek a közoktatásban, mivel végre fel- és elismerték, hogy az iskolák kettős fenntartása megbukott

–  fogalmazott nyílt levelében a Mozgalom. A 2018-ra ígért új alaptantervvel kapcsolatban azt kérdezik:

Ennyi idő alatt hogy lesz lehetőség a minél szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre a bevezetés módjáról, és az új alaptanterv alapértékeiről (gyermekközpontúság, ideológiamentesség, átjárhatóság, lexikális tudás visszaszorítása, modern, kompetenciaalapú megközelítés, európai követelményszint adaptálása és módosítása a magyar jellegzetességeknek megfelelően)?

A levélben arról is érdeklődnek, hogy miért nincsen lehetőség a tankönyvpiac felszabadítására? Szerintük ha az illetékesek bíznak a kísérleti tankönyvek minőségében, nem kell attól tartaniuk, hogy azok nem állják meg helyüket a piaci versenyben.

A tanévnek még nincs vége, még van idejük javítani gyenge teljesítményükön, megadni a várt feleleteket. De a civilek is készek további akciókra, hogy jobb teljesítményre késztessék Önöket a sikeresebb közoktatás érdekében

-zárta sorait a Mozgalom.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik