Belföld
Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-palesztin üzleti fórumon a Buddha Bar Hotelben, Budapesten  2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megerősítené gazdasági kapcsolatait Palesztinával a kormány

24.hu
24.hu

2016. 05. 02. 15:50

A palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése előtt nincsenek politikai akadályok - jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-palesztin üzleti fórumon hétfőn, Budapesten.
Korábban a témában:

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a kormányok felelőssége az, hogy kikövezzék azt az utat, ahol a gazdasági kapcsolatok fejlődhetnek. Palesztina esetében ez megtörtént, tavaly novemberben a külügyminisztériumok együttműködési megállapodást írtak alá.

Elmondta: Európa és Magyarország érdeke is, hogy béke, biztonság és stabilitás legyen a Közel-Keleten.

A kétállamos megoldást csak az erőszak megfékezésével, Izrael és Palesztina közötti közvetlen tárgyalásokkal lehet elérni – szögezte le.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) lezet fog Riad Malki palesztin külügyminiszterrel, jobbról Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. vezérigazgatója a magyar-palesztin üzleti fórum után a Buddha Bar Hotelben, Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Magyarország álláspontja szerint szükséges a nemzetközi közösség segítsége ahhoz, hogy sikeres legyen a béketárgyalás, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a béketárgyalások újraindítását – mondta.

Kitért arra, hogy Palesztina szeretné diverzifikálni élelmiszeripari és mezőgazdasági importját, Magyarország pedig mindkét területen nagyon jó eredményeket tud felmutatni. Beszámolt a Vörös-tenger és a Holt-tenger közötti csatornaépítés nagyszabású tervéről is, amelyre magyar építőipari cégek is pályázhatnak, megfelelő tanúsítványok megszerzése után.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Eximbank jogi és pénzügyi hátteret is tud nyújtani a kétoldalú üzletek során.

Hitelkeret áll rendelkezésre a Palesztinába exportáló magyar, illetve a Magyarországon üzleti lehetőséget kereső palesztin cégek részére.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Riad Malki palesztin külügyminiszter (b2) megérkezik a magyar-palesztin üzleti fórumra a Buddha Bar Hotelhez Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Magyarország elkötelezett a humanitárius és fejlesztési segítségnyújtás mellett – szögezte le, hozzátéve, hogy Magyarország támogatta az Európai Bizottság 268 millió dolláros csomagját márciusban, amelyet a palesztin területek fejlesztésére, támogatására nyújtott.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter kiemelte: a két ország mintegy 30 évre visszanyúló kapcsolata során a politikai dimenzióra koncentráltak, pedig a gazdasági oldal, a befektetések ösztönzése is nagyon fontos. Nem késő, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat is, erre a mostani üzleti fórum is kiváló lehetőséget ad – szögezte le.

A külügyminiszter kiemelte: a palesztin üzletemberek mindenhol jelen vannak a világban, Magyarországon is; az ő sikerüket kellene becsatornázni egy intézményesített üzleti fórumba.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-palesztin üzleti fórumon a Buddha Bar Hotelben, Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Úgy vélte, ösztöndíjasok számára ajánlásokat kellene adni mindkét ország részéről, milyen területek a legfontosabbak a kétoldalú kapcsolatokban, melyekre érdemes hangsúlyt helyezni.

Ez egy nagyon jó stratégiai befektetés a hosszú távú kapcsolatokba – szögezte le.

Az üzleti fórum során a két ország kereskedelmi kamarájának képviselői egyetértési megállapodást is aláírtak. Az eseményt a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Palesztin Befektetés-ösztönzési Ügynökség szervezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.