Belföld

2,7 millió magyar állja az egész ország egészségügyi ellátását

Olyan is. Csak az fizet itthon, aki nem tudja megúszni, a rendszer igazságtalanságának eredménye a rossz és kiszámíthatatlan ellátás, az orvosok és ápolók kivándorlása, a hálapénz. Nem a gazdagok fizetnek a szegények helyett, hanem az alkalmazottak, akik viszont ezért nem kapnak semmivel sem jobb ellátást. Baj van.

Míg egy normális egészségügyi ellátásra külföldön a GDP 9 százaléka jut, nálunk ez 4 százalék, írja az Index. Nyugdíjra háromszor annyi közkiadást fordítanak itthon, mint a gyógyításra. A gond az, hogy kevés a járulékfizető. Nyugdíjat csak az kaphat, aki 20 évig fizette a járulékot, az egészségügyben viszont más a helyzet, mindenki kap ellátást. Így alakult ki az, hogy kevesen fizetnek keveset. Ma Magyarországon 4,4 millió felnőtt fizet, 3,6 millió pedig ingyen részesül ellátásban. Előbbiből 1,7 millió a minimumot, havi 7000 forintot fizet, de ez még a saját ellátásukat is alig fedezi.

A tényleges járulékfizetők száma 2,7 millió, ők fizetik gyakorlatilag 5,3 millió ellátását.

Gond még az is, hogy a 7 százalékos járulékot csak az alkalmazottnak kell befizetnie, az őt alkalmazónak nem, ennek következménye lett a mikrovállalkozások rohamos növekedése.

A fent említettek következménye egy erős hiány, amit a munkáltatók által fizetett szociális adóval igyekeznek pótolni, ez 27 százalékkal növeli meg  a bruttó béreket. Ez az adó a nyugdíj és az egészségügy finanszírozására szolgál, de míg az alkalmazottak az utóbbira a teljes bérköltségük 13 százalékát fizetik ki, addig nyugdíjra 22 százalékot. A helyzet még a 40 évnél ezelőttinél is rosszabb, 1975-ben egy eltartottra 1,7 kereső jutott, ma viszont 1 eltartottra 0,7 kereső jut. Ebből is látszik, hogy az egészségügy nem áll jól. Három megoldás lehet, vagy aki ez fizet az még többet beledob a kasszába, esetleg elkezdenek azok is fizetni, akik ezt eddig nem tették, de megoldás lehet az adóemelés is.

A rendszer nemcsak rossz, de igazságtalan is, hiszen nem a tehetősebb réteg fizet a szegényebbek helyett, hanem az alkalmazottak.

Fizetni viszont senki sem akar, ez világos, nincs is értelme, hiszen attól nem kap jobb ellátást senki. Jelenleg az dob a közösbe, aki nem tud mást tenni: az állami alkalmazottak, illetve a közepes és nagyvállalatok dolgozói. Az Index szerint jelenleg két részre lehet osztani a lakosság egészségügyben vállalt szerepét: vannak a balekok és a potyautasok. A nyugdíjrendszer arányossága az egészségügyben egyáltalán nincsen meg, ezért mindenki ugyanazt az ellátást kapja, de kiszámíthatatlan módon, vagyis lehet egyszer egy 8 ágyas szoba omladozó falakkal, vagy egy korszerű pár ágyas.

Konkrétumokra van szükség, kinek mi jár, mikor van a műtét, milyen technikával – írja az Index. Amíg ez nem történik meg, addig marad a hálapénz, és az orvoselit monopolhelyzete.

A folyamat megállításhoz az érdekvédők szerint 600 milliárd forintot kell rövid időn belül az egészségügybe beletenni és azonnal átalakítani az egész rendszert. 

Köz- és magánforrásokból kellene finanszírozni, de míg nálunk a magánforrás 38 százalék, egy fejlett országban 27. A rossz ellátás miatt ugyanis többletköltséget kell fizetnie a betegeknek. Itthon jelenleg a felnőtt lakosság egyharmada nem tud a másik kétharmadnak is normális egészségügyet fenntartani. A rendszer igazságtalan, rosszul működik, aminek következtében az orvosokat és ápolókat lehetetlen Magyarországon tartani. Egy olyan teljes körű egészségbiztosításra lenne szükség, ami a köz- és a magánellátást együtt finanszírozza, ezzel jól járna a beteg, a kórház és az orvos is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik