Belföld

Matolcsy nem mond le – Két Kovács Zoltán magyarázat

A kormányszóvivő szerint nincs miért. A főszerkesztő szerint lenne, de ilyen színvonalú politikai kultúrában...

A kormányszóvivő az ATV-ben már nem is titkolta, valóban el akarták titkolni a jegybanki költéseket. Amikor Kálmán Olga azt mondta neki.

 Önök el akarták titkolni az MNB alapítványainak gazdálkodását.

Kovács Zoltán visszakérdezett.

De sikerült?

A kormányszóvivő visszakérdezését az Egyenes Beszéd című műsorban Kálmán Olga korszakalkotónak minősítette, pedig Kovács Zoltán ezen túl is mondott érdekeset. Noha a botránytól hangos a közélet, azt mondta, Matolcsy Györgynek már csak azért sem kiállnia a nyilvánosság elé, és elmagyaráznia a pénzszórást, mert

senki nem kíváncsi az észszerű magyarázatokra,itt politikai cirkusz folyik, egyre hangosabban.

A bírálatokat csak a rosszindulat szüli, ha valaki úgy érzi, félmilliárdot nem lehet adni unokatestvérnek, az tegye meg a feljelentését, de – ha már morális ügyek – a kormányszóvivő arra is rákérdezett, hogy a Vs.hu újságírói miért nem adják vissza fizetésüket, ha erkölcsi gondjaik vannak a pénzzel, amit a lapot kiadó cég kapott.

Kovács csak akkor ítélkezne, ha bármivel kapcsolatban szabálytalanság, bűncselekmény gyanúja vetődik fel, de szerinte eddig senki nem bizonyított be semmiről semmit. A kormány pedig nem befolyásolhatja az MNB működését és valóban közpénzt költöttek az alapítványok, de

„Ez a pénz, ez megvan, tehát nem veszett el pénz. Milyen pénz veszett el? Mondja már meg! Az az alapítványi alaptőke, amivel létrehozták az alapítványokat, az gyarapodott.”

 

Kovács Zoltán olvasatában „dicséretes”, hogy a tetemes nyereség a közvagyont gyarapítja és összességében az egész társadalom számára előnyös döntések születtek. A teljes beszélgetést itt nézheti meg. 

“Törvényre böknek”

Ez már egy másik Kovács Zoltán, Az Élet és Irodalom főszerkesztője a hetilap legfrissebb számában azt magyarázza el, szerinte miért nem mond le Matolcsy György, miután fény derült a 260 000 000 000 észszerűtlen, jogszabályilag kérdéses alapítványi kihelyezésre,

a jogszabályilag tiltott monetáris finanszírozásra, a jegybanki igazgatóság és a jegybanki alapítványok felügyelő bizottságában helyet foglalók összeférhetetlenségére, a meghökkentő számú unoka- és másod-unokatestvér, a Szemereyek, sőt, Szemereyné áldásos szerepvállalására, arra, hogy a legfőbb ügyész felesége mint ácskapocs tartja össze a jegybank igazgatóságát némelyik alapítvány kuratóriumával.

Az újságíró szerint a minden elemében bűnös rendszernek valójában nem a modellje volt a problematikus

(ezt, ha szabad úgy mondani, leszakmázták mindenféle idióta jogszabállyal), hanem az, hogy súlyos elbizakodottságukban már nem figyeltek arra, hogy egyrészt van bíróság, másrészt a rendszert olyan eleve gyanús szűk személyi körrel működtették, amit csak a túlbiztosítás indokolhat.

Matolcsy azért ülhet a helyén nyugodtan, mert nyilván bízik abban, hogy mivel az állam egésze korrupt, ő a rendszer elemeként addig létezik, amíg a rendszer, amely olyan törvényekre épül, amelyek

nem társadalmi értékeket védenek, hanem pártideológiát, hatalmi technikákat, a harácsolást elősegítő jogi babrálásokat. Az egész jogrendszer egy masszív sánc, amelynek falai mögé bújva néha kikiabálnak, leveleket küldözgetnek, amit súlyos félreértésből adódóan társadalmi konzultációnak neveznek. Ezen a rendszeren belül pitiáner alrendszereket építenek, amelyek mindegyike újabb fal és menekülés a nyilvánosság elől.

Az újságíró emlékeztet rá, hogy a fideszesek egykoron társadalmi nyilvánosságról meg az értékek sokszínűségéről beszéltek, mára azonban megöregedtek, belefásultak a többnyire saját maguk alakította életidegen világba, saját egymásnak ellentmondó kijelentéseikbe. Hiába unná némelyikük már az egészet, kilépni már nem lehet, túl messzire mentek. Kovács Zoltán teljes írása itt.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik