Belföld
hajlektalan(960x640).jpg (Array)

Az ombudsman a hajléktalanellátást vizsgálta, Balog miniszterhez fordult

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 29. 11:54

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben utalt arra, hogy Székely László ötödik éve vizsgálja és mutatja be jelentésben a téli krízisidőszak hajléktalanellátásának helyzetét. Ezen a télen aluljárókban, pályaudvarokon és a legjelentősebb hajléktalanszállókon jártak az alapjogi biztos munkatársai, akik információkat kértek az ellátóhelyektől, a fővárosi önkormányzattól és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól.

Az ombudsman azt írta, hogy alapvetően hatékony az ellátásban közreműködő szervezetek és intézmények közötti együttműködés. Télen minden olyan hajléktalan embernek jutott szálláslehetőség, aki igénybe akarta venni. Ugyanakkor megoldatlan a pszichiátriai gondozásra szoruló, a lábadozó, valamint a speciális igényű, például mozgáskorlátozott hajléktalanok ellátása, és a pozitív változások mellett is maradtak problémák az adminisztrációval.

Székely László felhívta a figyelmet arra, hogy bizonytalan a budapesti, Albert Flórián úti fertőtlenítő fürdetőállomás ingatlanjának tulajdonjoga. Ez az egyetlen olyan hely, ahol várakozási idő nélkül végzik el a fertőtlenítő kezelést, és adnak ki igazolást az élősködőmentességről, ami ahhoz szükséges, hogy a hajléktalanellátó intézmények helyet adjanak az igénylőnek. Az ombudsman hangsúlyozta:

ha a tulajdonjogi problémák miatt szüneteltetni kellene a fertőtlenítő fürdető működését, az jelentős járványügyi kockázattal járna.

A vizsgálat azt is jelezte, hogy szükség volna a pszichiátriai, addiktológiai gondozásra, a tartós kezelésre szoruló hajléktalanok bentlakásos ellátására, de ilyen ma nem létezik. Meg kellene oldani a bármely szempontból speciális igényű, például mozgáskorlátozott hajléktalan emberek elhelyezését, és létre kellene hozni tiszta profilú, csak lábadozóknak szánt átmeneti szállókat.

A finanszírozás nincsen biztonságban

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a szociális szolgáltatások igénybevételéről vezetett nyilvántartás rendszerének világos, következetes és hiteles működtetéséhez szükséges garanciális elemek hiánya veszélyezteti a hajléktalanellátás finanszírozásának biztonságát, ami a jogsérelem közvetlen veszélyét hordozza magában. Egyes – például pszichiátriai, addiktológiai – ellátástípusok működtetésének jogszabályi és finanszírozási környezetében tapasztalható hiányosságok, bizonytalanságok pedig továbbra is a jogbiztonság követelményével összefüggő alapjogi visszásságot idéznek elő és tartanak fenn.

Jelentését Székely László ismételt figyelemfelhívásnak szánta. Felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve sürgősen rendezze a főváros egyetlen fertőtlenítő fürdetési lehetőséget is nyújtó ingatlanjának tulajdonviszonyait.

A minisztert arra is kérte, hogy kezdeményezze a nyilvántartási rendszer és jogszabályi környezete további fejlesztését, orvosolja a rendszer problémáit. Továbbá fontolja meg és kezdeményezze a lábadozók jogszabályi és finanszírozási körülményeinek pontosítását, különös tekintettel az életkoruk és rossz egészségi állapotuk miatt fokozott gondozásra szoruló hajléktalan emberek növekvő számára – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.