Belföld
lótusz virág, buddhizmus (Array)

Anyák napja és május 1. – Idén az édesanyáké május első napja

Fagyas Róbert
Fagyas Róbert

2016. 04. 29. 15:58

Anyák napján 2016-ban a munkásokat is nyugodt szívvel ünnepelhetjük.
Korábban a témában:

2016-ban az anyák napja és a munka ünnepe izgalmas módon egybe esik. Most vasárnap tehát nem csupán eddigi és leendő munkánk csodáit ünnepelhetjük, de azt az embert is, aki mindezt létezésével lehetővé tette: édesanyánkat.

Az első anyák napi ünnepeket talán nem olyan meglepő módon a görögök tartották, amikor is Rheának, minden görög isten ősanyjának igyekeztek a kedvében járni az Olimposz lába alatt élő halandók.

A történelem során egyébként egymástól teljesen független kultúrákban is kialakult ez az ünnep, hiszen a földanya-kultusz mindenütt ismert, amiképpen annak ténye is, hogy az anyához való szoros testi és lelki kapcsolódás hangsúlyos kihatással van minden ember jövőjére.

A ma is ismert, modern kori anyák napját az 1600-as évek Angliájában igyekeztek bevezetni először, amikor is az ünnep időpontját húsvét vasárnapjához képest határozták meg, méghozzá egy négy héttel későbbi vasárnapban.

Érdekes azonban, hogy viszonylag sokáig kellett várni arra, hogy afféle nemzeti ünnep gyanánt, hivatalosan is kijelöljék az anyák napját. Erre 1914-ben került sor először az USA-ban, ahol Wilson elnök május második vasárnapját jelölte meg jeles napként.

Hazánkban 1925 óta tartunk anyák napját, az első ünnepi alkalmat pedig a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek köszönhetjük. 1928-ban miniszteri rendelet is született, mely az hivatalos, iskolai keretek között is kötelező jelleggel megtartandó ünnepnapok közé emelte május első vasárnapját.

Országonként ma is sok helyen eltér ez a dátum. Csak néhány példát megemlítve: Norvégiában február második vasárnapja, az arab világban március 21., Lengyelországban pedig május 26.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.