Belföld

Schiffer így tenné vezetőszárra Matolcsyt

Schiffer András (Array)
Schiffer András (Array)
Az LMP társelnöke szerint lenne lehetőség a jegybank elnökének elítélésére.

Schiffer András komolyan mondta Matolcsyról az MNB-botrány kipattanása után az Országházban, hogy egy civilizált országban vezetőszáron vinnék el. A korábban ügyvédként praktizáló politikus a Népszabadságnak azt mondta, komolyan gondolja, van olyan jogi érv, amely megalapozza véleményét. Szerinte a jegybanki alapítványok által elköltött közpénzek volumene már alkalmas arra, hogy az egyébként helyes monetáris politikát veszélyeztesse.

Az MNB elsődleges feladatát a jegybanktörvény rögzíti. A legfontosabb az árstabilitás elérése, fenntartása, a pénzügyi rendszer stabilitása, hitelessége fölötti őrködés. A jegybank csak az alapfeladatok veszélyeztetése nélkül végezhet bármi mást. Schiffer András úgy látja, e ponton sérült a törvény. Az alapítványok túl sokat költöttek olyasmire, ami nem vezethető le a jegybanki célokból, sokkal több pénz folyt el az alapítványokon át az alapfeladatoktól eltérő beszerzésekre, mint amennyit például az MNB monetáris hatóságként bírságokból beszedett. (Erre utalt a 168 Órában Bod Péter Ákos professzor, a jegybank korábbi elnöke is. – a szerk.)

Schiffer András szerint a másik, jogilag támadható pont az alapítványok kuratóriumának összetétele: a testületekben Matolcsyhoz kötődő emberek ülnek, így a döntések függetlensége megkérdőjelezhető. (A HVG legfrissebb száma szerint az előterjesztések Matolcsy személyes utasítására, egyik napról a másikra születtek. – a szerk.) Az LMP társelnöke szerint az alapítványi pénzszórás miatt a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja is megfogalmazható. Schiffer emlékeztetett rá: pártjának van olyan beadott törvénymódosítása, amely az MNB mindenkori nyereségét kötelezően az államháztartás bevételévé tenné, elejét véve a hasonló visszaéléseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik