Belföld

Kitört a Liget-háború a zuglói városházán

A fideszes-MSZP-s spontán koalíció nemrég támogatta egy határozatban a Városliget megújítását, a polgármester viszont vétózik. A Fidesz nem hagyja magát, megy a haddelhadd.

Karácsony Gergely (PM) XIV. kerületi polgármester szerint vétója alapján a képviselő-testület mégsem támogatja a Liget Budapest beruházást, a kerületi Fidesz-frakció azonban azt közölte, hogy a polgármester rosszul értelmezi a csütörtöki ülésen elfogadott határozatot.

Az ügy előzménye, hogy egy hete a Fidesz-KDNP és az MSZP-Összefogás Zuglóért csaknem kétharmados többséggel határozatot fogadott el arról, hogy kiállnak a beruházás mellett, és együtt kívánnak működni a Városliget Zrt.-vel a beruházás részleteinek megismeréséért, kedvező befolyásolásáért. A testület felszólította Karácsonyt, hogy kössön együttműködési megállapodást a társasággal május 31-ig.

A polgármester másnap bejelentette, hogy vétóval élt a döntés ellen, mert az teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. A képviselő-testület csütörtökön tárgyalta újra a módosított javaslatot, az ülés után Karácsony Facebook-oldalán közölte, hogy kikerült a határozat szövegéből az a passzus, miszerint Zugló támogatja a Liget projektet. Közölte:

A tárgyalásra eddig is nyitott voltam a zuglóiak és a Városliget érdekében.

A kerületi Fidesz-frakció ugyanakkor azt közölte, hogy értékelése szerint a polgármesternek “nem sikerült értelmezni” az új határozati javaslatot, ami rögzíti, a testület továbbra is támogatja a Liget projektet.

A közleményben – amihez az elfogadott szöveget is mellékelték – azt írták, az első pont értelmében

a testület folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Városligetnek mint kiemelt közparknak a Liget Budapest projekt keretében történő megújítását, fejlesztését mindaddig, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával, a zöldfelület növelésével történik meg, továbbá mindaddig, míg a Városliget Zrt. a megállapodásban rögzített vállalásait maradéktalanul teljesíti.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik