Belföld

Velkey: túl sokáig fekszenek a kórházban a magyarok

A Kórházszövetség alelnöke azt mondta, ő klasszikus orvosbárónak tekinthető, de sosem korrumpálódott.

Nem tűnik soknak a hazai kórházban fekvők száma, de a magyar betegek túl hosszú ideig fekszenek benn – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke a Világgazdaság és a Heim Pál Alapítvány egészséggazdasági konferenciáján.

A Világgazdaság beszámolója szerint Velkey arról beszélt: kórházigazgatóként „klasszikus orvosbárónak” tekinthető, hálapénzt viszont soha nem vett fel és nem is akarták korrumpálni. Ezzel Lantos Gabriellának, a Róbert Károly Kórház operatív igazgatójának cikkére utalt, mely arról szólt, hogy a hazai egészségügyet azért nem lehet rendbe rakni, mert a pénz orvosbárók hűbérbirtokaira megy, akik felesleges kórházaikba, osztályaikba kapaszkodnak, ahol a hálapénzből tesznek szert tekintélyes bevételekre.

Velkey szerint a kórházak száma nemzetközi összehasonlításban nem tűnik soknak, akkor sem, ha több, mint ami muszáj, hogy legyen. Szerinte a megbetegedések számához ás a magyar betegek orvoshoz való jelentős ragaszkodásához képest nagyon kevés a 30 ezer regisztrált orvos. Az orvosi bérekből viszont nem lehet középosztálybeli életstátuszt elérni, az orvosi kar így egérutakat keres kórházon kívüli magánellátás, hálapénz, külföldiek ellátása, vállalkozói tevékenység révén, így a munka „kiszívódik” a közellátásból – vázolta a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik