Belföld

Trollkodásra vette fel a közpénzt a corvinusos egyetemista

Reagált a hallgatói önkormányzat: azért kerül tagjaihoz a közéleti ösztöndíjak 99 százaléka, mert nagyon kevesen pályáznak.

Furcsa beszámolók alapján vettek fel közpénzből kifizetett ösztöndíjakat a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzatában – írja a CorvinusMédia.

A társadalomtudományi, illetve a gazdálkodástudományi karon a hallgatói önkormányzatok (HÖK) megszavazták, hogy nyilvánosságra kell hozni a közéleti ösztöndíjakat, épp amiatt, mert közpénzről van szó. Erre azután került sor, hogy az Átlátszó Oktatás közzétette a korábbi kifizetéseket, amelyekből például kiderül, hogy a társadalomtudományi kar HÖK-elnöke tavaly több mint egymillió forint kifizetésben részesült.

A HÖK-ök által közzétett dokumentumokból kiderül, hogy az idei év első három hónapjában a kiosztható keret 99 százalékát 16 HÖK-ös kapta meg, pedig bárki pályázhatna rá, aki az egyetemért önkéntes munkát végez. Még érdekesebbek a beszámolók: mindössze tíz oldalt tesznek ki a leírások, amire 871 141 forintot fizetett ki az egyetem.

Reagált a HÖK: a teljesítmény mérvadó, nem a tálalás

A Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Hallgatói Önkormányzata a cikkre reagálva közölte: a közéleti ösztöndíjak bírálata minden esetben egyetemi közalkalmazott felügyelete alatt történik, az egyetem jóváhagyása szükséges az összegek kiutalásához.

 

Mint írták, a kiosztott ösztöndíjak 99%-át azért HÖK-ös hallgatók kapták, mert a kérdéses időszakban összesen 6 érvényes olyan pályázat érkezett, amelyet nem hallgatói önkormányzati tag adott le. A kari közéleti ösztöndíj pályázati felhívás minden hónap kiírásra kerül.

 

Közölték: a kari HÖK ügyel arra, hogy fix, átlátható és a lehetőségekhez mérten a legobjektívebb pontrendszer legyen érvényben a közéleti ösztöndíjak vonatkozásában. Ez a pontrendszer a befektetett munkaórák szerint értékeli, valamint kiemelten díjazza az érdekképviseleti tevékenységet, így a választmányi ülésen, Kari Tanácsban való részvételt. Ebben a pontrendszerben kerültek kiszámolásra azok az összegek, amelyek értelmében a szervezet elnöke többször megkapta a kari szinten maximális 60 000 forintot, Havlik Márton pedig januárban (az alelnöki illetménnyel együtt) a 30 176 forintot.

 

Végezetül közölték: Gelencsér Ferenc a közéleti beszámolói megírásakor tisztában volt azzal, hogy írása olvasható lesz a honlapon, azon változtatásokat ha tehetné sem eszközölne, mivel úgy ítéli meg, hogy a tényleges teljesítmény a mérvadó, nem pedig a tálalás. Ez az általa a hónap folyamán végzett munka értékéből nem von le – zárul a hallgatói önkormányzat pontosítási kérelme.

A társadalomtudományi kar HÖK-alelnöke, Havlik Márton januárra mindössze ennyit tüntetett fel beszámolóként: „Levezettem közéleti ösztöndíjak elbírálását, az adminisztráció HÖK-re eső részét elvégeztem. Az Educatio kiállításon pedig csütörtökön egész nap standoltam.” Erre 30 176 forintot fizettek ki neki.

De van, aki sokkal megdöbbentőbb módon fogalmazta meg „közéleti tevékenységét”: Gelencsér Ferenc, a társadalomtudományi kar választmányi tagja például azt írta egyik beszámolójában, hogy

A hónapban küldöttgyűlés is volt, amit sikeresen trollkodtam szét, hogy az ellenszavazók táborát kvázi ellehetetlenítsem. Ennek keretében szenátus taggá választottak. Nevem legyen mától Palpatine (Zalán után szabadon).

Gelencsér húszezer forintban részesült tevékenységéért abban a hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik