Belföld

Kárász Róbert: Vajna is meglepődött, hogy kirúgtak

Egy hónappal ezelőtt küldték el a Mokka műsorvezetőjét a TV2-től. Andy Vajna milliókkal támogatta, mégis utcára tették. Interjú.

Hogy érzed magad?

Nézz rám, teljesen jól vagyok, minden rendben. Egy-két helyen megjelent, hogy mennyire magam alatt vagyok, de ez nem igaz. Az a hely, ahol most beszélgetünk – a Premier Kultcafé – teljes egészében kitölti az életemet. Minden tekintetben, szakmailag, érzelmileg, kihívásilag ki tudok teljesedni. A tévézés mellett nem véletlenül kezdtem el olyan társadalmi ügyeket csinálni, ami nekem rendkívül fontos volt. Persze a televízió mindig szerelem marad.

Mennyire ért váratlanul, amikor kiderült, hogy megszűnik a munkád a TV2-nél?

Sokszor hallgatok a megérzéseimre, félrevezető lenne azt mondanom, hogy váratlanul ért. Valahol éreztem Kökény-Szalai Vivien odakerülésével, hogy ha lesz változás a Mokkán belül, akkor nem elképzelhetetlen, hogy engem is fog érinteni. A bemutatkozó estéjén elmondta, hogy nincsen patája, nincsenek szarvai és őt is anya szülte, még egymásra is mosolyogtunk. Aztán végül ő rúgott ki.

Azért is meglepő, mert ha jól tudom, a tulajdonossal kifejezetten jó viszonyban vagy.

Andy Vajna minden egyes macis rendezvényemen ott volt, és évek óta sok millió forinttal támogatja a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. Nekem is furcsa ellentmondás volt, hogy ő a tulajdonos, és az új hírigazgató ettől a kapcsolattól függetlenül utcára tesz. Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy a kirúgásom napján küldött üzeneteket nyilvánosság elé tárjam, de annyit elárulhatok, hogy Vajnát is váratlanul érte a döntés. Szerintem egyszerű a történet: ha valaki tulajdonos és a menedzsmentre bízza a cége működését, nem feltétlenül akar humánerőforrást érintő kérdésekbe beleszólni, és nem feltétlenül elvárható, hogy ezekről tájékoztassák. Bár lehet, hogy ez egy naiv gondolat a részemről. Nekem nem volt okom arra, hogy Andy Vajnában csalódjak, már csak azért sem, mert eddig semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy a Kárász Robi alapítványát minden áron több millió forinttal támogassa. Ez a részéről és Timi részéről egy nagyon gáláns gesztus volt. Szerintem ő nem tudott arról, hogy mi készül.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Ha ez igaz, akkor elképzelhető, hogy még visszatérsz a TV2 képernyőjére?

Nagyon sokan megkérdezték tőlem, hogy mivel jóban vagyok Andy Vajnával, miért nem hívom fel, hogy valahogy csinálják vissza ezt a döntést. Erre mindig azt mondtam, és most is azt tudom mondani, hogy abba a kocsmába nem valószínű, hogy visszamész, ahonnan a pultos kidobott indok nélkül. Ami fontos, hogy nekem a TV2 Mokka egy szerelem munka volt. Fáradhatatlan voltam benne, imádtam csinálni. Nagyon sok olyan ember van, aki visszatér egy olyan munkahelyre, ahol már nem az a vezetőség van. Erre is meg van a lehetőség.

Megindokolták, hogy miért rúgnak ki?

Egy nagyon szűkszavú tájékoztatás volt. Azt mondta Vivien, hogy a menedzsment nem kíván együtt dolgozni velem a jövőben. Ez volt az egyetlen mondat.

De mégis, van sejtésed?

Nyolc év alatt soha nem késtem, nem követtem el olyan szakmai hibát, ami magával vont volna egy elbocsátást. Háromszor is visszakérdeztem, hogy tudhatom-e a döntés okát, de nem árulta el. Az biztos, hogy Vivien nagyon jól megfontolta a dolgot. Tudjuk, hogy okos és megfontolt nő, aki szakmai alapon hozza meg a döntéseit.

Hánykor kelsz mostanában?

Korán kelek, de nem fél ötkor mint eddig, csak hatkor.

Nézed a Mokkát?

Minden reggel, persze. Bekapcsolom a TV2-t, és nézem a Mokkát készülődés közben. Látom a volt kollégáimat és az új kollégákat is.

Mit gondolsz a mostani műsorról?

Erre azt tudnám mondani minden álszentség nélkül, hogy velem más volt. A karakter az karakter, akárhogy nézzük, ez egy fontos tényező.

Akkor most a kávézóba jársz be dolgozni?

Nekem a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány a gyerekem, és már ez a munkahelyem is, igaz, nonprofit tevékenységet végzünk. Az élet annyiban változott meg, hogy hivatalosan munkanélküli vagyok, nincs bevételi forrásom.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Regisztráltattad is magad?

Lassan már el kell kezdeni ezt a folyamatot is, pont Dudás Ádámmal beszéltünk arról, hogy ha ez a státusz még sokáig így marad, akkor együtt fogunk bemenni a munkaügyi központba, ami elég vicces lenne. A lényeg, hogy örömmel és élvezettel viszem az alapítvány és az általa üzemeltetett kávézó vezetését. Európában mi vagyunk a legnagyobb alapterületű, legtöbb funkciót ellátó fogyatékosbarát munkahely.

Mi a helyzet a kommunikációs ügynökségeddel?

Az elmúlt másfél évben ahogy le lehet építeni egy kommunikációs ügynökséget, azt sikerült megtennem. Ez az én döntésem volt, mert tudtam, hogy a kettőt együtt nem tudom vinni. 2015 év elején el kellett döntenem, hogy ezt akarom felépíteni vagy a kommunikációs ügynökséget, és emellett tettem le a voksot. Most az ügynökséget is szeretném feléleszteni.

Tévés megkereséseid érkeztek?

Nem, senki nem keresett meg. Aki reálisan benne van a televízióknak a működésében, az tudja, hogy Magyarország egy kicsi ország nagyon szűk piaccal, ahol többnyire a politikai szellemiség is sokat nyom a latba. Illetve én nem vagyok az a nagyon simulékony ember, akit csak úgy át lehetne tenni egyik műsorból a másikba. Ha van egy hasonló műfaj, mint a Mokka, abba nagyon jól bele tudnék ágyazódni, de mondhatnám, hogy alkalmas vagyok egy híradó levezetésére is a szakmai múltam, tapasztalatom megvan ehhez. A rádiózás is mindig nagy szerelmem volt, de nem gondolkodom ilyesmiben. Én most várok. Szeretném, hogy letisztuljon minden a fejemben, és biztosan jönnek majd a lehetőségek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik