Belföld
ISTANBUL, TURKEY - APRIL 17: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (C) gives a speech during a conference on "Prophet Muhammad, Tawhid and Wahdat" as a part of the Holy Birth Week celebrations, at Sinan Erdem Sports Hall in Istanbul, Turkey on April 17, 2016. The Holy Birth Week dedicated to mark the holy birth of Muslims' beloved Prophet Muhammad, has been commemorated in Turkey since 1989 with lectures, workshops, and scholarly meetings to draw attention to the life of Prophet Muhammad and his teachings. Muslims in Turkey celebrate the week with joy and anticipation as they venerate Prophet Muhammad and his message to all. The Prophet Muhammad's birth day is 20th of April AD 571. Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency

Döntött a főváros, Ankara utca lesz Budapest

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 27. 13:34

Lesz Ankara utca Budapest II. kerületében, és Szenes Ivánról neveznek el teret a VIII. kerületben, döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Az elfogadott javaslatban emlékeztettek arra, hogy 2015 szeptemberében Budapestről neveztek el utcát Ankarában, egyetemek közelében, a központtól néhány kilométerre. Részben “a török fél udvarias gesztusának viszonzásaként”, részben a két főváros között 2015-ben létrejött testvérvárosi megállapodásnak megfelelően javasoltak Ankaráról utcát elnevezni Budapesten.

A II. kerületben a Margit teret körülölelő, jelenleg névtelen szerpentin, amely a Margit és a Mecset utcától a Römer Flóris utcai torkolatig tart, lesz Ankara utca. Az utca Gül Baba türbéje, valamint több olyan közterület környékén található, amely török idők emlékét őrzi – indokoltak a javaslatban.

A VIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére közterület viseli majd Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész, számtalan sláger szerzőjének emlékét. A józsefvárosi Rezső tér egy részét nevezik át, itt található Szenes Iván egykori lakóhelye. A tér megmaradt keleti részét Magyarok Nagyasszonya térré nevezik át.

A testület döntött továbbá arról, hogy a XIII. kerületben a háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívó, Papp László nevét viseli majd egy újonnan kialakítandó névtelen közterület.

A testület döntése nyomán a III. kerületben egy eddig névtelen közterületet Dugovics Titusz térnek neveznek el.

A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészi hivatala vezetőjének kezdeményezése nyomán a VII. kerületben egy névtelen közparkot Reformáció parknak neveznek el.

A XIV. kerületben Széchenyi Ödönnek – Széchenyi István fiának  – állítanak emléket, aki megszervezte az állami és önkéntes tűzoltóságot, és az ő ötlete alapján valósult meg a budapesti fogaskerekű vasút.

A XV. kerületben Bolla Árpád esperes, lelkészről, valamint Turay Ida színésznőről, érdemes művészről neveznek el egy-egy jelenleg névtelen közterületet.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy 2019-ig 12,7 milliárd forintból kívánja megvalósítani a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét, amelyhez 10 milliárd forint európai uniós támogatást használnak fel a főváros saját forrásai mellett.

Tizenhárom milliárdból valósíthatják meg a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét

A szerdai közgyűlésen 28 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadott előterjesztés szerint az árvízvédelmi beruházás elsődleges célja az 53 ezer ott lakó árvízkártól történő megvédése.

A III. kerületi terület árvíz elleni védelmét jelenleg az Aranyhegyi-patak töltése, a Királyok útja-Nánási út vonalában húzódó földtöltés, a pünkösdfürdői védmű és a Barát-patak töltése biztosítja.

A védelmi szakasz hossza csaknem 5 kilométer, ebből a pünkösdfürdői védmű 1,7 kilométer hosszú, a Királyok útja-Nánási út melletti földtöltést 3,1 kilométer hosszon kocsibehajtók tagolják.

A meglévő védmű nem alkalmas a csillaghegyi öblözet védelmének ellátására. A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló beruházás biztonsági szempontból halaszthatatlan, gyors lebonyolításához jelentős közérdek fűződik – derül ki az előterjesztésből.

A képviselők a szerdai döntéssel jóváhagyták a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a fővárosi önkormányzat közötti, a projekt támogatási szerződését.

Horváth Csaba, a szocialisták képviselője a vitában részletes prezentációt kért a projekt előterjesztőitől arról, hogy milyen nyomvonalon tervezik megvalósítani az új gátat. Tarlós István főpolgármester válaszában azt mondta, korábban a baloldal többször is a parti védmű megépítését preferálta.

Hozzátette, az ügyben fellépő “gyűlöltkeltőket” komoly felelősség terheli azért, hogy a gát még nem épült meg. A főpolgármester közölte, a védmű nyomvonalát nem politikai, hanem tudományos alapon rajzolják meg, így azt nem kellene támadnia az ellenzéknek. “Tessék annyit tudomásul venni, hogy fakivágás nélkül nem úszható meg a védmű megépítése”.

Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint szakértők sokasága javasolta alternatív nyomvonalak megvizsgálását, továbbá annak felmérését, hogy az új gát megépülése után milyen nyomás várható a Duna túlpartján.

Bús Balázs, Óbuda kormánypárti polgármestere ezzel szemben felszólalásában a gát partmenti megépítése mellett érvelt.

A Fővárosi Közgyűlés ülésének elején a Párbeszéd Magyarországért (PM) óbudai aktivistái, a fakivágások ellen tiltakozó táblákat a magasba emelve tartottak rövid tiltakozást. Béres András, a PM óbudai képviselője úgy fogalmazott, “nem lehet szembeállítani a fákat és az embereket”, ezért olyan megoldáshoz ragaszkodnak, amely a fák megőrzése mellett garantálja az árvízvédelmet.

Tarlós István az aktivistákkal egyetértő ellenzéki képviselőknek azt tanácsolta, ne hallgassanak olyanokra, akik feltehetően azonnal hátat fordítanának és nem vállalnák a felelősséget akkor, ha álláspontjuk katasztrófát okozna egy árvízhelyzetben.

A kiemelt képen Erdogan török elnök, Europress

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.