Belföld

Katasztrófavédelmi ellenőrzés a szabadtéri tüzek miatt – több mint 300 eljárás indult

Több mint 400 hiányosságot tártak fel két hét alatt.

Ellenőrzés-sorozatot tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szabadtéri tüzek megelőzése miatt – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A gyakran érintett helyszínek – a műveletlen területek, továbbá az erdők és kétszáz méteres körzetük – tűzvédelmi helyzetét vizsgálták.

Az akció két hetében 732 hatósági ellenőrzést tartottak,  ezalatt 401 hiányosságot tártak fel, ezek jellemzően az adott terület gondozatlanságából adódtak. Sok helyen száraz aljnövényzetet, száraz növényi hulladékot találtak, volt, ahol a szükséges védősáv hiányzott, egy helyen pedig nem volt biztonságos a tűzrakóhely kialakítása.

Az ellenőrzésre az illetékes társhatóságokat és társszerveket – az önkormányzatokat, az erdészeti és nemzeti parki igazgatóságokat, a földhivatalokat, a természetvédelmi hatóságokat, a falugazdászokat, a hegybírókat, szükség esetén a rendőrséget, a polgárőrséget – is felkérték a kirendeltségek.

A hiányosságok miatt összesen 312 hatósági eljárást indítottak, az érintett területek tulajdonosainak meghatározása után 159 hatósági felhívást és 89 kötelezést adtak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik