Belföld

Egészségügyi veszélyhelyzet jöhet

mutos(210x140).jpg (Array)
mutos(210x140).jpg (Array)
Mostantól bármikor kihirdethetik. Elfogadták az újabb egészségügyi salátatörvényt.

A változások tíz jogszabályt érintenek. A parlament 132 igen, 40 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt. Az új szabályozás nem tesz különbséget a teljes családok és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál. A jövőben a teljes családok is annyi táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A módosítással az ügyintézés és a bürokrácia is csökken, a gyermekápolási táppénz igényléséhez nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.

A jövőben a rezidensek a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben a teljes naptári évben külső képzőhelyen tölthetik képzésüket. A módosítás után lehetőség lesz arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. Korábban megoldatlan volt az olyan fesztiválok – mint a Sziget vagy a Volt – esetében a gyógyszerellátás biztosítása. Főszabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez – a távolság szerinti sorrendiséget betartva – a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek.

A módosítás szabályozza a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalát és népszerűsítésük tiltását rendezvényeken vagy egyes személyek részére nyújtott szponzorálással. Cél továbbá a dohányzás fogalmának a kiterjesztése a forgalomban megjelenő új dohánytermékek használatára is. Négy új vegyület került fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

Jöhet az egészségügyi veszélyhelyzet

A képviselő rábólintottak, hogy a kormány egészségügyi veszélyhelyzetet hirdethessen. Így hatékonyan kezelhetők lesznek azok a helyzetek, amelyek esetén az állami szervek fokozottabb intézkedésére van szükség, de a különleges jogrend bevezetése még nem indokolt, illetve nem lehetséges. Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően a kormányhivatal adminisztratív, hatósági intézkedéseket hozhat azért, hogy az egészségügyi ellátást biztosítsa.

A törvény felhatalmazást ad a taktikai medicinával kapcsolatos szabályozásra, ezért szükséges törvényi szinten meghatározni, mit foglal magában a taktikai medicina. Ez alatt azt kell érteni, amikor a rendészeti szerv által meghatározott és lezárt műveleti területen a rendészeti szerv kijelölt szervezeti egysége, egészségügyi szolgáltatója egészségügyi tevékenységet végez. Ez a tevékenység – a körülmények okán, mint például ha fegyveres küzdelem zajlik vagy nem áll rendelkezésre bizonyos felszerelés – eltér az általános működési rendtől.

Egészségügyi veszélyhelyzet miniszteri jóváhagyással kihirdethető akkor is, amikor katasztrófahelyzet nem áll fenn, de az egészségügyi feladatok más módon nem biztosíthatók. Veszélyhelyzet idején a fővárosi és megyei kormányhivatal az illetékességi területén átmenetileg módosíthatja az alapellátás körzethatárait, az ellátási terület határait, átírhatja a betegbeutalás rendjét, ki is rendelhet egészségügyi dolgozókat.

Korábban az MSZP jelezte, azért nem támogatja a módosítást, mert a kormány akár már most is kihirdethetné az egészségügyi veszélyhelyzetet, mivel az ágazat rendkívül mély válságban van. A Jobbik szintén elvetette a kabinet javaslatát, mivel az egészségügyi veszélyhelyzet “gumiszabályok” alapján is elrendelhető

Ajánlott videó

Olvasói sztorik