Belföld
Budapest, 2015. április 22.
Bokros Lajos közgazdász beszél Thomas Piketty A tõke a 21. században címû könyve magyar nyelvû kiadásának bemutatóján Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában 2015. április 22-én. Bokros kezében az angol nyelvû mû.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bokros: „Orbán nem vághatja le jobb kezét”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 26. 09:44

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke szerint az MNB törvényeket sért.

 

Bokros Lajos eltekintene a legújabb hírektől, csak a száraz tények alapján állítja azt, hogy a Matolcsy György vezette hazai jegybank működése többszörösen törvénytelen. Öt pontban foglalta össze, miért.

1. Az MNB minden nyereségét 100%-ig köteles befizetni a magyar állam költségvetésébe. Ma nem ezt teszi.

2. Az MNB nem hozhat létre semmilyen célból alapítványokat, mert azzal elvonja a pénzt az állami költségvetéstől.

3. Az MNB nem költhet közcélokra az állami költségvetés helyett és mellett, mert nem vonhatja ki a közpénzek feletti rendelkezést az Országgyűlés ellenőrzése alól.

4. Az MNB nem folytathat költségvetési, fiskális politikát – feladata kizárólag a pénzpolitika, a monetáris politika kialakítása, végrehajtása.

5. Az MNB nem tehet kísérletet arra, hogy közpénzt magánpénzzé nyilvánítson. Ez utóbbi szándékos lopás és csalás.

Bokros Lajos szerint civilizált országokban a jegybank elnöke egyetlen apró törvénysértés lemond vagy leváltják, de illúzió lenne azt hinni, hogy nálunk is ez fog történni.

Orbán nem vághatja le jobb kezét. Így viszont maga is bűnpártolóvá válik. Orbán és Matolcsy szervesen összetartoznak. Magyarországon tombol a törvénytelenség.

Hol van az MNB Felügyelő Bizottsága? Hol van a Legfőbb Ügyész? Hol van a pénzügyminiszter? Hol van a jogállam? Síri csönd és hullaszag.

Költői kérdései után a MoMa elnöke arra jut, hogy az adófizetők pénzének gátlástalan herdálása és fosztogatása csak az Orbán-rendszer teljes eltakarítása után szűnhet meg. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.