Belföld

Százezreket kaptak a meghurcolt tibeti aktivisták

brfk (brfk)
brfk (brfk)
A BRFK-t eléggé megvágta a Fővárosi Ítélőtábla, amiért nem hagyott tibeti aktivistákat véleményt nyilvánítani Budapesten.

Masszív összegeket fizethet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak a két férfinek, akik Tibetért tüntettek 2012-ben, a kínai miniszterelnök-helyettes látogatásakor – írja a Magyar Nemzet. A kap szerint egymillió, illetve félmillió forint nem vagyoni kártérítést és kamatait, valamint 330 ezer forint perköltséget állapított meg a Fővárosi Ítélőtábla.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Iroda vezetője, a felperesek képviselője elmondta, a döntés jogerős, eszerint megsértette a rendőrség a két férfi véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, amikor folyton igazoltatták őket.

Karma Dorjét, a dalai láma kormányának egykori tanácsadóját nyolc órára elő is állították, így a személyes szabadságát is korlátozták. A másik sértett Tsewang Thinley, aki menekültként van Magyarországon. Felperes volt még Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke is, de neki végül nem ítéltek meg kártérítést másodfokon, csak a jogsértést mondták ki. Emiatt a Kúriához fordulnak.

Gaudi-Nagy szerint a rendőrség notóriusan megsérti a tibeti aktivisták jogait, több elmarasztaló ítélet is született már 2009-es és 2011-es ügyekben.

A jogvédő iroda más ügyeiben is születtek határozatok: két gárdista több mint egymillió forint per fős kártérítést kapott, mert 2009-ben a Szent Gellért térnél jogtalanul megbilincselték, előállították és órákig fogva tartották őket. A rendőrök szerint épp újraszervezték a betiltott Magyar Gárdát, ezért fogták el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik