Belföld

Megtudtuk, meddig tart az áprilisi tél

Elvileg még pontosan 40 napig, és a gyakorlatban most a tudomány sem cáfolja kapásból a népi megfigyelést.

Kékestetőn hétfő hajnalban leesett az első áprilisi hó, ami meg is maradt, Nyugat-Európában napok óta havazik. Mindez annak köszönhető, hogy egy, a Brit szigetektől nyugatra lévő anticiklon áramlása hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget sodort a kontinens fölé. A hőmérséklet sok helyen fagypont alá csökkent, az eső pedig havazásba fordult.

Marad a hideg

Kedden hazánk felett csökken a felhőzet, ettől viszont még hidegebb lesz: hajnalban főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben mérhetünk enyhe mínuszokat – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. Napközben aztán az egyre erősebb áprilisi nap 13-17 fokos maximumra fűti a levegőt, de egy újabb hidegfront érkezik.

Szerdán északnyugaton a hőmérséklet még délután sem lépi túl a 10 Celsius-fokot, záporok, zivatarok teszik még “kellemetlenebbé” az időt. Csütörtök reggel fagypont körüli értékekkel számolhatunk, de az eső elvonul.

A hét végéig, vagyis ameddig tudományos megalapozottsággal lehet előrejelzést adni hazánk időjárásáról, marad a változékony, az évszakhoz képest kissé hidegebb idő. A jó hír, hogy csütörtöktől azért napról napra pár fokkal melegebb lesz. Ha az idei februárt nézzük például, nem túlzás azt mondani, április utolsó hete igencsak téliesre sikerül.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

A Bánátban április 25-ét rámutató negyvenes napnak tartják. Magyarul a népi megfigyelés szerint amilyen időjárás uralkodik a mai napon, olyan lesz a következő negyven nap során végig.

Szelek hava, a szeszélyes

Ez nyilván teljesen valószínűtlen, de áprilist nem véletlenül nevezzük szeszélyesnek – mondja Cséki Gergő. Múlt hét végén néhol 28 fokot mértek, ma pedig esett a hó… De még bőven belefér áprilisba: volt olyan év, amikor -10,9 fokkal (2002. Szécsény) sokkolt, máskor a síkvidékeken is megmaradt az áprilisi hó, vagy épp 32-33 fokot mértek a hónap utolsó napjaiban. Az eddigi melegrekorder épp a mai nap, 1926. április 25-én Debrecenben 33,6 fok volt.

Fotó: MTI / EPA / Angelika Warmuth
Fotó: MTI / EPA / Angelika Warmuth

Április régi magyar neve Szelek hava, és ehhez a folytatásban hű is lesz. Sőt, az elmúlt napokban már károkat is okoztak a néhol 75 kilométer/órát meghaladó széllökések, és továbbra is ez lesz az uralkodó. A szél iránya és ereje is gyakran változik majd, de nem szabadulunk tőle, az biztos.

Persze megvan a magyarázat is ezekre a szélsőségekre. Az év ezen szakában kezdenek kicserélődni térségünk felett az északi hideg és a déli meleg légrétegek, ám a légrétegek megfelelő elrendezkedése miatt előfordul, tartósabban megül a hideg. Mint ezen a héten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik