Belföld

Védett budapesti parkban irtják a fákat

Április közepén látott napvilágot a határozat, miszerint egy kis erdőnyi idős, de értékes fa esik egy építkezés áldozatául. Az Orczy kert egésze egy 2012. szeptember 17-én hatályba lépett Emmi-rendelet értelmében egyedileg védett műemlék, a park védett közpark – írja a Magyar Nemzet.

A kiemelt beruházásokról szóló törvény alapján terjeszkedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) úgy, hogy 145 fa sorsa immáron végleg eldőlt, egészséges példányokat is kivágásra ítéltek. Az egyetem szerint szabályos építési engedély alapján folyik a kivitelezési munka. Egészséges fát csak a beépítési területen vágnak ki, máshol a környezetre veszélyes példányok válnak a láncfűrész martalékává – tudta meg az MNO Horváth Orsolyától, az NKE sajtófőnökétől.

Erőss Gábor a PM elnökségi tagja a lapnak azt mondta a civilek nem nyugszanak bele a fakivágásba, és még az is előfordulhat, hogy az elkövetkező időszakban borsot törnek a beruházó és a kivitelező orra alá. Egy elszánt kis csapatról van szó, amely a Ligetvédők mintájára kertvédővé avanzsálna, a Facebookon létrehozták a Riadólánc nevű csoportot.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik