Belföld

Megalázónak tartják a tervezett béremelést az iskolai dolgozók

Az iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, rendszergazdák és a többiek havi 80-90 ezer forintért robotolnak, 7 százalékkal emelnék a fizetésüket.

Levélben fordultak a nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozók többek között Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez és Lázár János kancelláriaminiszterhez. Ugyanis a nem pedagógus iskolai dolgozók fizetése nyolc éve nem változott, miközben jelentősen nőtt a rájuk háruló teher.

Nagyné Mészáros Márta, az érintett dolgozók egyik képviselője az ATV.hu-nak elmondta: korábban is számos alkalommal írtak segítségkérő levelet, de az esetek túlnyomó többségében válaszra sem méltatták őket. Érthetetlennek tartják, hogy hosszú évek óta nem rendezik a bérüket, miközben az állami szféra más résztvevőinek bére akár egyik napról a másikra a duplájára is emelkedhetett. Duplájára kellene emelni a fizetésüket, hogy elérje a hazai átlagbért.

Az iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, rendszergazdák, egyéb technikai dolgozók, valamint iskolán kívül óvodai, bölcsődei dolgozók jelenlegi nettó fizetése 80-90 ezer forint között mozog. A minisztérium jövőre 7 százalékos béremelést javasolt, ezt az érintettek felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják. „Szégyen és gyalázat, hogy egy 15 vagy akár 30 évi munkaviszonnyal rendelkező dolgozó is a minimálbéren tengeti az életét és ezzel a fizetéssel vonul nyugdíjba is” – írták.

A Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontos követeléslistájában a pedagógusok bérfejlesztése nem, az oktató-nevelő munkát segítők fizetésemelése viszont szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik