Belföld

“Vonják le Orbán fizetéséből a besült paksi hitel költségeit!”

Az LMP szerint "aki hibás döntést hoz, annak személyesen is viselnie kell a felelősséget."

Az LMP úgy számol, máris 250 ezer euróba kerül a folyamatban lévő uniós eljárások miatt egyelőre fölvehetetlen paksi orosz hitel rendelkezésre állási jutaléka. A párt az értelmetlen, indokolatlan közkiadást levonná a kormányfő fizetéséből – közölte Szél Bernadett társelnök.

Bár Orbán Viktor és Lázár János korábban azt ismételgette, hogy az EU-val mindent megtárgyaltak, és Brüsszel mindent jóváhagyott, jelenleg két komoly uniós eljárás is zajlik az orosz részvételű paksi bővítés ügyében a tiltott állami támogatás gyanúja illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt – bármelyik azt eredményezheti, hogy az eddigi szerződéseket fel kell bontanunk.

Az LMP szerint a kormány – nagyon helyesen – a vizsgálatok lezárásáig nem kezdi meg az euróban elszámolt orosz óriáshitel lehívását. Szél Bernadett hozzátette, hogy a beruházás finanszírozására kijelölt Vnyesekonombanknak aligha lenne pénze, hiszen gyakorlatilag csődben van.

A kapkodva megkötött és elhibázott hitelszerződés miatt azonban Magyarországnak akkor is fizetnie kell, ha nem veszi igénybe a kölcsönt: mint az LMP által beadott írásbeli kérdés minapi válaszából kiderült, idén 250 ezer euróba, azaz 75 millió forintba kerül az országnak a fel nem használt devizahitel.

Az LMP ezt a pénzt azért vonná le a miniszterelnök fizetéséből, mert Orbán Viktor kötötte meg – az országra nézve hátrányos feltételekkel, az uniós jóváhagyást megelőzve – a megállapodást, egyedül neki volt sürgős, miközben a teljes magyar energetikai szakma azt szorgalmazta, hogy ne kapkodjon a kormány, amely ráért volna még 6-7 évig alkudozni. A párt szerint a mindenkori kormány nem élvez korlátlan szabadságot az állami források elköltésében, nem kaphat szabad kezet a közpénzek irracionális felhasználására: “aki hibás döntést hoz, annak személyesen is viselnie kell a felelősséget.”

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik