Belföld

Varga Mihály magasnak tartja a 27 százalékos áfát, sokat gondol az euróra

Nem csak ezt ismerte el a nemzetgazdasági miniszter.

Vitáink miatt az Európai Bizottsággal nem fog maradéktalanul teljesülni az a kormányzati cél, hogy 2018-ig minden uniós forrást lehívjunk – mondta a Figyelőnek a nemzetgazdasági miniszter.

A pályázatokat 2017 közepéig kiírjuk, de a lehívás más kérdés. Annak üteme például azon is múlik, hogy az uniós bizottság mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák, vitatott tételek miatt. (…) Az 50 százalékos előfinanszírozást vitatja az EU, azt kifogásolják, hogy túl nagy összeget adunk előlegként pályázóknak, és emiatt visszaélések lesznek.

Varga Mihály a hetilapnak arról is beszélt, hogy szerinte is magas a 27 százalékos áfa, de általános és egységes csökkentésére most nincs mód, bár a személyi jövedelemadó további mérséklésénél fontosabbnak tartották az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

Ugyanakkor „az adócsökkentés költségvetésébe” belefér a megkezdett beruházások folytatása. A miniszter példákat is mond: paksi atomerőmű, Liget Projekt, szombathelyi és diósgyőri stadionépítés. A Költségvetési Tanácshoz benyújtott tervezetben nem szerepel újabb arénák felújítása. 

A miniszter szerint a hiány már most sem lenne akadálya az euró bevezetésének, nem ez a döntő. A kormány óvatos.

Sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla. 

Varga Mihály is óvatos, amikor például az MNB-ről és alapítványairól kérdezik.

A jegybank függetlensége a kabinettől abban is megnyilvánul, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem kommentálja az MNB tevékenységét.

Ő, mint tulajdonosi jogokkal rendelkező miniszter, csak úgy általában – Nyikos László felügyelőbizottsági tag kritikája kapcsán – nevezi természetesnek, hogy

egy tulajdonos soha nem érzi úgy, hogy ne rendelkezhetne még erősebb jogosítványokkal.

A Figyelőnek a miniszter egyébként azt is elárulja, hogy Orbán Viktor tanácsára ő is kinyitott egy üveg bort, miután visszafizettük az „IMF-kölcsönt”.  

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik