Belföld

Már nem a több pénzért, hanem a kilátástalanság elől mennek külföldre

Sokan esélyt sem látnak arra, hogy változik a politikai helyzet, és soha nem is akarnak visszatérni Magyarországra.

Egyre többen vannak azok a magyarok, akik nem azért mennek külföldre, hogy megkeressék azt a pénzt, amelyből be tudják indítani itthoni életüket, hanem a hazai közállapotok miatt már kilátástalannak érzik az ország helyzetét, és soha nem is akarnak visszatérni – írja a HVG.hu.

Az egyik legnagyobb hazai munkaközvetítő, az Euwork, amely nyugat-európai partnereinek toboroz munkavállalókat, minden jelentkezőnek felteszi a kérdést, hogy miért szeretne külföldön dolgozni. Korábban erre jellemzően olyan válaszok érkeztek, hogy lakásra gyűjtenek, tanulmányaikat szeretnék finanszírozni, kifizetni a devizahitelt, tökéletesre csiszolni a nyelvtudást, világot látni.

Újabban viszont megjelent egy markáns réteg, amely a teljes kilátástalanság elől menekül: nem számítanak arra, hogy változni fog az ország helyzete, itthon esélyt sem látnak a boldogulásra, elegük van a közállapotokból és az itthoni politikából. Ennek a rétegnek egyébként a nyugati munkaadók jobban örülnek, mert nagyon motiváltak a beilleszkedésre, az új környezethez való alkalmazkodásra, és mindent megtesznek, hogy megvessék lábukat az új hazájukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik