Belföld
AppleMark

Kiszorítaná a kormány a földrajzoktatást az iskolákból

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 07:41

A szakgimnáziumokban csak azokat a természettudományi tárgyakat tanítanák, amelyre az adott szakmához közvetlenül szükség van. A Magyar Földrajzi Társaság tiltakozik.

Kizárná a kormány a földrajzoktatást a középiskolák egy részéből, a Magyar Földrajzi Társaság aláírásgyűjtésbe kezdett a tervezett intézkedések ellen. Úgy vélik, „szűk látókörű szakbarbárokká” nevelnék a jövő nemzedékét, és tanárok százai kerülhetnek utcára.

Az úgynevezett szakgimnáziumokba járó diákok a jövőben csak a leendő szakmájukhoz közvetlenül szükséges természettudományi tárgyat tanulnák – vázolta fel Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztalnál még márciusban a kormányzati tervet. Szilassi Péter docens, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja a Népszabadságnak azt mondta: erről nem volt semmilyen szakmai egyeztetés, és nagyon durva támadásnak értékelik a tudományuk ellen.

Ha megvalósul a terv, szeptember elsejétől már csak a turisztikai, földmérési, bányászati orientációjú középiskolákban tartanának földrajzórát. Pedig Szilassi úgy véli: az általános műveltség fogalmába a földrajzi alapműveltség is beletartozik, szükség van rá ahhoz, hogy az emberek megértsék a körülöttük zajló természeti, társadalmi folyamatokat.

A tervezett intézkedés miatt annak az esélye is megszűnhet, hogy a szakközépiskolás tanulók földrajzi, földtudományi alapszakokon tanulhassanak tovább, vagy környezetvédelmi, terület- és településfejlesztési, természetvédelmi pályára lépjenek. Pedig a Szegedi Tudományegyetem geográfushallgatóinak például átlagosan a harmada szakközépiskolákból érkezett.

A Magyar Földrajzi Társaság azért gyűjt aláírásokat, hogy a szakgimnáziumokban szeptember elseje után is megmaradjon ne csak a földrajz, hanem más természettudományos tárgyak is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.