Belföld

Egy helyettes államtitkár szerint nem jó leegyszerűsíteni a politikai kommunikációt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 21. 10:25

A jelenlegi migrációs helyzetben el kell kerülni a leegyszerűsítést a politikai kommunikációban, így készülhetünk fel arra, hogy a következő évtizedekben merőben más helyzet alakul ki, nemcsak Nyugat-Európában, hanem nálunk is, mondta Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Anna Lindh Alapítvány magyarországi hálózata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által A párbeszéd és a párbeszéd hiánya, kihívások az EuroMed térségben címmel rendezett konferencián a helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos a tanácskozás időzítése, ugyanis eljött az ideje a politikai kommunikáció fogalmi világán túl is beszélni e kérdésekről. A politikai kommunikáció Európa- és világszerte a migrációval kapcsolatban alapvetően leegyszerűsítő, de eljön az igazság pillanata, amikor látszik, hogy “a gondolati pályák elakadnak”, és a fogalomvilág, amely a társadalomban gyökeret vert, képtelenné tesz a helyzet továbbgondolására.

Prőhle Gergely úgy vélte, jelenleg a leegyszerűsítő megfogalmazások természetes részei a politikai kommunikációnak. Az elmúlt időben több országban is megváltozott a közgondolkodás a migráció kérdésében, és ezekről az ügyekről józanul beszélni kell – jelentette ki.

Kiemelte, “nem a mi generációnk számára a leginkább égető kérdés az, hogy mennyiben van lehetőség a párbeszédre, és mennyire kényszer a párbeszéd, a kérdés az, hogy az a generáció, ami most felnő, milyen módon tud felkészülni arra a teljesen megváltozott civilizációs, kulturális, etnikai környezetre”, amely itt az európai kontinensen ki fog alakulni.

A helyettes államtitkár szerint a konferencia címválasztása óvatos, valójában a párbeszéd kényszere és lehetősége határozza meg a politikai kommunikációt. Ebben a helyzetben kell olyan okos megoldást megtalálni, amely gyermekeinknek élhető világot teremt a kontinensen – mutatott rá.

Tálas Péter, az NKE nemzetközi és európai tanulmányok karának dékánja arról beszélt: nem választás kérdése, hogy párbeszédet folytatunk-e vagy sem, mert olyan helyzetben vagyunk, amikor muszáj, még akkor is, ha az álláspontok alapján úgy tűnik, ennek nincs itt az ideje.

A dékán a most megrendezett konferencia jelentőségét azzal indokolta, hogy nagyon foglalkoztatják a közvéleményt azok a kérdések, amelyeket itt megvitatnak.

Az Európai Unió és a mediterrán (EuroMed) térségről szóló konferencián a szakértők megvitatják egyebek mellett a migrációs válságot, az iszlámmal kapcsolatos előítéleteket és sztereotípiákat, valamint az európai identitásválságot. A szekciókban zajló rendezvényen olyan témákról is szó lesz, mint például a szíriai válság, a francia bevándorláspolitika és a balkáni migrációs útvonal.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.