Belföld

A Jobbik számít az Orbánék terve ellen tiltakozó nyugdíjasokra

Sneider Tamás (Sneider Tamás)
Sneider Tamás (Sneider Tamás)
Rugalmas rendszert vezetne be a párt, amely eddig főleg a fiatalok között volt népszerű.

A Jobbik visszaállítaná a korkedvezményes nyugdíjat, “a lelkileg nehéz szakmákban” úgynevezett rekreációs időszakot, az állami rendszeren belüli pedig önkéntes nyugdíjpénztári számlát vezetne be. Sneider Tamás alelnök bírálta mind az MSZP-, mind a Fidesz-kormány nyugdíjpolitikáját.

A Jobbik kormányra kerülése esetén lehetővé tenné, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. A legnehezebb szakmákban 35 év után lenne lehetőség korkedvezményes nyugdíjra úgy, hogy a munkaadó a kezdetektől folyamatosan 13 százalékkal több járulékot fizetne, így a lépés az államnak nem kerülne pénzbe.

Szeretnék, ha az emberek minél tovább dolgozhassanak, amit magasabb bérekkel, fenntartható egészségi állapottal érnének el. Utóbbiról Sneider Tamás azt mondta, a lelkileg megterhelő szakmákban – például a szociális szférában – akár több hónapos úgynevezett rekreációs időszakot vezetnének be a kiégés,  egyéb problémák elkerülésére.

A Jobbik alelnöke az állami nyugdíjpénztári rendszeren belüli egyéni számlavezetés mellett érvelt, amit alternatívaként képzel el a magán rendszerek mellett. Számításai szerint változatlan jogszabályi környezettel és befizetett összegekkel számolva, 5 százalékos bruttó reálbér-növekedés és 2 százalékos infláció mellett a nyugdíjak mértéke kevésbé fog nőni a Férfiak 40 program nélkül, mint annak bevezetésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy differenciált nyugdíjemelésre lesz szükség 2023-2024 körül.

A nyugdíjasok nagyon felháborodtak azon, hogy a kormány jövőre egy százaléknál is kevesebb (0,9 százalékosí) nyugdíjemelést tervez. A 130 ezer embert tömörítő szövetségük elnöke emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjasok és a leendő nyugdíjasok is abban érdekeltek, hogy a mainál sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik