Belföld

Rétvári: minden iskolában fogadni kell a gyerekeket a sztrájk alatt

Az államtitkár szerint nem kell szankciótól tartaniuk a résztvevőknek, de bért sem kapnak erre a napra.

A szerdai országos pedagógussztrájk ideje alatt minden iskolában fogadni kell a gyerekeket, és biztosítani kell ellátásukat, felügyeletüket – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a TV2 reggeli műsorában.

A politikus figyelmeztetett: a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. Sok iskolában ugyanakkor hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Volt olyan igazgató, aki azt jelezte, hogy még az ebédet is lemondja. Rétvári kiemelte: ezt nem lehet megtenni.

Az államtitkár megerősítette: nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

Rétvári szerint a köznevelési kerekasztal keretében zajló tárgyalások „szépen haladnak”, jelentős eredményeket értek el. Érthetetlennek nevezte, miért álltak fel a szakszervezetek, amikor szerinte a 25 pontos követelésből 20 pontban megállapodtak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik