Belföld

Nyakó addig üti a vasat, amíg már nincs is vas

Nyakó István szocialista politikus tanúvallomás- és feljelentéskiegészítést tesz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében február 23-án, a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéssel összefüggésben történt tömegjelenetek miatt.

Az ellenzéki politikus szerdán, a fővárosi Gyorskocsi utcában tartott sajtótájékoztatóján Magyarország legnagyobb és legjobban dokumentált választási csalásának nevezte az NVI-nél történteket, amiről szerinte több bizonyíték is azt mutatja, hogy “Erdősiné és a kopaszok összejátszottak”.

Elmondta, hogy a hatóságoktól tájékoztatást kér arról, hogy a látókörükbe kerültek-e azok, akik megrendelőként, felbujtóként, vagy szervezőként részt vettek a csalásban.

Az MSZP politikusa szerint az ügy tisztázása azért is fontos, hogy kiderüljön, a közeljövőben várható több népszavazás, valamint a következő országgyűlési voksolás tisztasága felett olyan szervek őrködnek majd, amelyek “megbuktak” február 23-án.

Nyakó István elmondta, korábbi feljelentését több internetes portál cikkével kívánja kiegészíteni, amelyek a Fideszhez vezető ismeretségi hálókat mutattak be. A politikus emellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárásával szemben is panaszt tesz, mivel azt tapasztalták, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezését “elgáncsolók” beadványait rendszerint egy nap alatt, míg a szocialistákét csak több hét után bírálják el.

Nyakó István kifogásolja továbbá a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eljárását is, mivel szerinte a testület bizonyítéknak tekinthető felvételeket titkolt el.
A Kúria április 6-án változtatta meg az NVB döntését és hitelesítette Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A bíróság szerint ugyanis Erdősi Lászlóné az NVI előterében tartózkodó, a szocialista politikust akadályozó csoport jogellenes magatartása miatt tudta leadni elsőként kérdését. Az Országgyűlés a kormány javaslatára április 12-én visszavonta a boltok kötelező vasárnapi zárva tartására vonatkozó törvényt, amely szombaton hatályát is vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik