Belföld

Csökken a sajtószabadság, Magyarország az európai lista végén kullog

Sajtoszabadsag(210x140).jpg (sajtószabadság)
Sajtoszabadsag(210x140).jpg (sajtószabadság)

Megjelentette éves, a sajtószabdságra vonatkozó összesítő listáját a Reporters Without Borders (Ripoterek Határok Nélkül) nevű civilszervezet – számolt be a Guardian. A sajtószabadságot minden évben több indikátor – a média függetlensége, az öncenzúra, a jogbiztonság, az átláthatóság és a zaklatások tekintetében – osztályozzák, a 180 országot érintő vizsgálat szerint globálisan egyre rosszabb a helyzet.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatója, Christophe Deloire szerint ennek az az oka, hogy az információk egyre gyorsabban terjednek, értékük egyre nő, így az autoriter vezetők egyre nagyobb nyomást helyeznek.

A listán Magyarország a  67. helyen áll. Az ország jellemzésében azt írják, hogy

Orbán Viktor és a Fidesz 2010 óta strukturálisan a befolyás alá vonta a magyar médiát.

Finnországban a leginkább szabad a sajtó, majd Hollandia, Norvégia, Dánia, Új-Zéland, Costa Rica, Svájc és Svédország következik a sorban. Jóval Magyarország mögött, a 77. helyen végzett viszont Olaszország a 89. helyre futott be Görögország és csak a 113. lett Bulgária. A többi uniós ország mind megelőzött minket.

A ranglista utolsó helyein többnyire közel-keleti és afrikai országok szerepelnek, a legrosszabb bizonyítványt Szaúd-Arábia, Üzbegisztán, Szomália Egyenlítői Guinea és Irán kapták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik