Belföld
Budapest, 2016. április 18.
Tarlós István fõpolgármester beszédet mond a 4-es metró beruházásához kapcsolódva épült Budaörsi úti kétszintû közúti csomópont avatásán 2016. április 18-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tarlós István kért egy kis pénzt Budapestnek, 40-50 milliárdot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 19. 11:31

A felmérések szerint ennyit kellene fordítani Budapesten árvízvédelemre, közölte a főpolgármester a Rádió Q kedd reggeli műsorában.

Tarlós István a KeljFelJancsi! című műsorban elmondta, jelenleg az összeg 20-25 százaléka áll rendelkezésére a fővárosnak, ebből a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét meg tudják oldani. Továbbá saját forrásokból öt-hat helyen végeztek és végeznek felújítási munkálatokat – tette hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fővárosban 20-25 évig nem foglalkoztak az árvízvédelmi kérdéssel.

Lehet politikai meg kommunikációs piszkoskodásokat folytatni, de két dologra nem szabadna ezt kiterjeszteni ma Budapesten semmi esetre sem: az egyik a 3-as metró felújítása, a másik az árvízvédelem, fogalmazott.

A Római-partról szólva Tarlós István közölte, a partrendezéssel kapcsolatos terveket több helyen is közszemlére teszik, hogy megnyugtassák a közvéleményt. “Az ultraliberális katasztrófaturisták feleslegesen aggódnak a part miatt, az sokkal szebb és élvezhetőbb lesz, mint eddig”, jegyezte meg.

A fakivágásról szólva elmondta, kétféle megoldási lehetőség van a csillaghegyi öblözet védművének a felépítésénél, mindkettő komoly fakivágásokat követel meg: az egyik esetben nagyobb számú, silányabb fát kell kivágni, a másik esetben kevesebb, komolyabb érteket képviselő fát.

Tarlós István hangsúlyozta: az idén el kell kezdeni az árvízvédelmi munkálatokat.

A 3-as metró felújítása kapcsán arról beszélt, hogy 2015 nyara előtt nem lehetett ebbe érdemben belefogni, mert a korábbi, 2010 előtti városvezetés összességében 251 milliárd forint adósságot hagyott a fővárosra.

Ennek utolsó részét, a BKV maradék 53 milliárdját 2015 nyarán vállalta át a kormány. Ez előtt mindenfajta kötelezettségvállalás fedezet nélküli kötelezettségvállalás lett volna – mutatott rá Tarlós István, aki úgy fogalmazott, “az elődök nemcsak azt intézték el, hogy ilyen állapotban maradt itt a 3-as metró, hanem azt is, hogy 2015 előtt semmilyen kötelezettséget ne tudjunk vállalni”.

Közölte, a szerelvények felújítása nincs csúszásban, a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása három évig tart majd, és három szakaszban valósul meg a kivitelezés.

Tarlós István elmondta, a 3-as metró rossz állapotban van, állapotát naponta vizsgálják felül, továbbá folyamatosan zajlanak a síncserék a komoly balesetveszély kiküszöbölése érdekében.

A BKV vezetői abban a pillanatban, amikor a szakértők életveszélyes állapotot észlelnek, leállítanák a 3-as metrót, hangsúlyozta.

A főpolgármester azt mondta: a rendelkezésére álló információk szerint “ma még bátran lehet utazni a 3-as metróval”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.